Tvrtke

NADZORNI ODBOR : Država traži svoje članove u NO-u Podravke

ržavni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zatražio je da se na glavnoj skupštini Podravke imenuju četiri nova člana.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zatražio je da se na glavnoj skupštini Podravke imenuju četiri nova člana Nadzornog odbora koji bi zamijenili četiri dosadašnja, za koje je prvotni prijedlog bio da im se produže mandati.

 

Kako je u utorak objavljeno iz Podravke, izmjene u dnevnom redu su zatražili Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Republika Hrvatska, zastupani po zakonskom zastupniku DUUDI-ju, koji zajedno imaju 19,69 postotni udio u Podravci.

 

U zahtjevu DUUDI-ja od Uprave se traži da se ranije najavljena točka dnevnog reda, prema kojoj bi se u NO ponovno izabrali Milan Stojanović i Ivana Matovina, kojima mandat istječe početkom srpnja, zamijeni točkom kojom bi se samo utvrdilo da im je mandat istekao te im stoga istječe članstvo u NO-u.

 

DUUDI traži i da se u dnevni red uvrsti točka po kojoj se opozivaju i članovi kojima mandat još nije istekao - Mato Crkvenac i Ivo Družić.

 

Umjesto ta četiri člana, iz DUUDI-ja predlažu da se u NO imenuju Davor Vašiček, Ivo Grabovac, Anto Bajo i Mirko Volarević.

 

Predlažu i izmjene statuta Podravke tako da se najmanji broj članova Uprave smanji s dosadašnjih četiri na tri, a najveći sa sedam na šest. Predlaže se i da za predsjednika Uprave ne može biti imenovana osoba kojima nema visoku stručnu spremu i najmanje 15 godina radnog staža, od čega 10 na rukovodećim mjestima u gospodarstvu. Za članove Uprave, predlaže se također da moraju imati visoku stručnu spremu i najmanje 10 godina staža, od čega pet u upravljanju.

 

Prijedlog odluke o zamjeni članova NO-a nije obrazložen, osim navođenjem zakonskih odredbi po kojima je to moguće, dok se za izmjene u statutu navodi kako se predlažu "u cilju pooštravnja kriterija koje moraju ispunjavati kandidati koji se natječu za mjesto člana Uprave".

 

Glavna skupština Podravke sazvana je za 22. srpnja ove godine, a na njoj bi trebala biti donesena i odluka o isplati dividende u bruto iznosu od sedam kuna po dionici, prva unazad deset godina.

 

U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel od 42 posto imaju mirovinski fondovi, a nakon njih država čiji je ukupni udio 25,4 posto, odnosno HZMO ima 10,22 posto dionica, Kapitalni fond 5,71 posto, a sama država 9,47 posto.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

podravka