Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobexi pali treći tjedan zaredom, ulagači oprezni

Neizvjesna politička situacija u zemlji na Zagrebačkoj je burzi i protekloga tjedna utjecala na pad Crobexa.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Neizvjesna politička situacija u zemlji na Zagrebačkoj je burzi i protekloga tjedna utjecala na pad Crobexa, već treći tjedan zaredom, a i promet je skroman, što ukazuje na oprez investitora.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,95 posto, na 1.678 bodova, a Crobex10 za 0,88 posto, na 980 bodova. U protekla tri tjedna Crobex je tako na gubitku 2,5 posto, a Crobex10 2,24 posto.Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 34 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego tjedan dana prije. Uz to, ostvareno je i 36,5 milijuna kuna u blok prometu dionicama Končar Elektroindustrije (EI), HT-a i Leda.Dionicom Končara EI pritom je ostvareno 27,5 milijuna kuna prometa, po cijeni od 690 kuna po dionici, HT-a nešto više od 7 milijuna kuna po cijeni od 140,5 kuna po dionici, a dionicom Leda 2 milijuna kuna, po cijeni od 9.800 kuna po dionici.

 

"Trgovanje se protekloga tjedna odvijalo uz prosječne promete i u sjeni događanja na domaćoj političkoj sceni. S obzirom na političku neizvjesnost i nove izbore, za očekivati je zastoj u donošenju glavnih odluka te ostaje za vidjeti kako će reagirati tržište, pogotovo uz nadolazeće ljeto kada su i inače manji prometi", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

 

Kako dodaje, iako za burzu nikada nije dobra politička nestabilnost, koja je glavna domaća tema već tjednima, nakon smjene premijera Oreškovića sve je izglednije da će to biti i u nadolazećim mjesecima. Najlikvidnija, s više od 14 milijuna kuna prometa, bila je prošloga tjedna dionica HT-a, a cijena joj je porasla za 0,59 posto, na 141,32 kune. Slijedi dionica Valamar Riviere, s 3,3 milijuna kuna prometa, koja je ojačala za 0,21 posto, na 24 kune.Među trgovanijima bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno gotovo 3 milijuna kuna prometa, pri čemu joj se cijena spustila 1,46 posto, na 338 kuna.

 

Nešto više trgovalo se i dionicama Adrisa. Povlaštenoj dionici te kompanije, uz promet od 2,9 milijuna kuna, cijena je pala za 3,56 posto, na 385 kuna, te je bila među najvećim likvidnijim gubitnicama. Redovnoj dionici, s prometom od oko 820 tisuća kuna, cijena je oslabila 2,33 posto, na 502 kune. Među likvidnijim izdanjima, najveći pad cijene zabilježile su redovne dionice Croatia osiguranja, za 13,24 posto, na 5.700 kuna, Belja, za 3 posto, na 18,7 kuna, te Ericssona Nikole Tesle, za 2 posto, na 1.008 kuna.S druge strane, na većem dobitku bile su dionice Lošinjske plovidbe Holdinga, čija je cijena porasla 10,33 posto, na 181,11 kuna, Atlantske plovidbe, za 5,15 posto, na 137 kuna, te Arenaturista, za 3,38 posto, na 336 kuna.

 

Od poslovnih vijesti, Obućina ističe u četvrtak održane glavne skupština Adrisa i svih članica grupe, pri čemu su najavljene daljnje investicije u turizam, zdravu hranu i regionalizaciju osiguranja u iznosu 4 milijarde kuna do 2019. godine, a tako se nastavlja i osnažuje proces transformacije započet lanjskom prodajom TDR-a.

 

"Također, najavljeno je i zadržavanje dividende na razini ovogodišnjih 15 kuna po dionici za iduće tri godine", navodi Obućina.

 

Uspješno izdanje obveznica Atlantica

 

Atlantic grupa, pak, u petak je izvijestila kako je njezino najnovije izdanje obveznica uspjelo, da je upisano i uplaćeno 200 milijuna kuna, odnosno 100 posto iznosa izdanja. Obveznice su izdane s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 3,125 posto i dospijećem 17. lipnja 2021, a izdane su po cijeni od 99,954 posto. Prikupljena sredstva kompanija će koristiti za refinanciranje postojećih obveznica te radnog kapitala. Dionica Atlantic grupe protekli je tjedan pojeftinila 0,16 posto, na 815,4 kune, a njome je ostvareno 714.000 kuna prometa.

 

PTR ponudio preuzimanje Sunčanog Hvara

 

Nakon uspješnih natječaja za prodaju državnih udjela u Končaru i HTP Korčula, prošli je tjedan obilježio propali natječaj CERP-a za prodaju udjela u Sunčanom Hvaru. Krajem tjedna, pak, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je slovačkom Prime Tourist Resortsu (PTR) preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara koje još nisu u njegovom vlasništvu po cijeni od 21,37 kuna po dionici. Cijena dionice Sunčanog Hvara spustila se prošli tjedan blagih 0,04 posto, na 23,99 kuna.

 

Preuzimanje Visa Europe donijelo PBZ-u dobitak

 

Od važnijih poslovnih vijesti, Privredna banka Zagreb (PBDZ) izvijestila je u petak da će, zahvaljujući preuzimanju Visa Europe od strane Vise, PBZ kao principalni član Visa Europe zaprimiti 14,37 milijuna eura u novcu i 5.217 preferencijalnih dionica Vise. "Očekujemo da će se navedena isplata provesti do isteka tekućeg tromjesečja. To će imati utjecaj na račun dobiti i gubitka Banke od 11,5 milijuna eura neto nakon poreza", navodi se u priopćenju PBZ-a. Cijena dionice PBZ-a prošli je tjedan oslabila 2,65 posto, na 587,99 kuna.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse