Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, zabrinjava 'Brexit'

Očekujem nesigurno trgovanje i idućih dana, s obzirom da će ulagači biti vrlo oprezni do referenduma idućega četvrtka, trateg u tvrtki Wells Capital Management.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugog zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača od posljedica mogućeg izlaska Britanije iz Europske unije.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 1,1 posto, na 17.675 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 2.071 bod, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 4.800 bodova. Tržišta su ponajviše pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od posljedica mogućeg izlaska Britanije iz EU-a, s obzirom da je uoči referenduma 23. lipnja situacija po anketama neizvjesna. "Očekujem nesigurno trgovanje i idućih dana, s obzirom da će ulagači biti vrlo oprezni do referenduma idućega četvrtka", kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Wells Capital Management.

 

Pod pritiskom su prošloga tjedna bile i dionice u energetskom sektoru jer su pale cijene nafte. Tako je barel na američkom tržištu pojeftinio više od 2, a na londonskom gotovo 3 posto. Ulagače zbog toga nije ohrabrila ni odluka američke središnje banke o zadržavanju kamatnih stopa na postojećim razinama. Doduše, to se očekivalo, no nakon dvodnevne sjednice čelnici Feda ostavili su otvorenom mogućnost povećanja kamata u srpnju, premda se rast američkog gospodarstva usporava.

 

To je priznao i Fed, smanjenjem procjena rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 2,1 na 2 posto. I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,5 posto, na 6.021 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,1 posto, na 9.631 bod, a pariški CAC 2,6 posto, na 4.193 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 6 posto, na 15.599 bodova.

 

Posljedica je to jačanja japanskog jena, što je pritisnulo tamošnje izvoznike, s obzirom da se zbog toga smanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, cijene