Hrvatska

VLADIMIR ŠEKS: Ne rušim ja Karamarka, on je srušio sam sebe!

Možda je blef da postoji 76 ruku za rušenje premijera Oreškovića kako bi se stvorila pozitivna energija, i pridobilo saveznike za njegovo rušenje...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks rekao je u subotu kako odluka Predsjedništva stranke da će za mandatara nove Vlade predložiti ministra financija Zdravka Marića pokazuje da će HDZ idući tjedan u Saboru ići na rušenje premijera Tihomira Oreškovića.

 

 "Odluka Predsjedništva HDZ-a da za novog mandatara predloži ministra financija Zdravka Marića implicira zaključak da će se u srijedu ili četvrtak ići na rušenje premijera Tihomira Oreškovića", kazao je Šeks u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna". No, smatra da uspjeh nove Vlade, u kojoj po namjerama HDZ-a ne bi bilo Mosta i potpredsjednika Vlade Bože Petrova te prvog potpredsjednika Vlade i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, ovisi o njezinom karakteru, hoće li imati potporu stručne i političke javnosti, hoće li na mjesta ministara iz Mosta doći kompetentne i ugledne osobe te hoće li dobiti potporu u Saboru.

 

 "Ako dođe do takve Vlade, političke prilike u zemlji mogle bi se stabilizirati, ali idućih mjeseci bi to ovisilo o tome bi li ona uspješno funkcionirala", drži Šeks.

 

Temeljni cilj HDZ-a je izbjeći izbore, a taktički srušiti Oreškovića

 

Ocijenio je kako je temeljni strateški cilj HDZ-a i Domoljubne koalicije izbjeći parlamentarne izbore i da dođe do opoziva u Saboru prvog potpredsjednika Vlade Karamarka, pri čemu je taktički cilj da se premijeru Oreškoviću izglasa nepovjerenje. "Moguće je i da se u Saboru privremeno ne izglasa nepovjerenje premijeru Oreškoviću, da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku te se dođe do većine koja bi raspustila Sabor, što bi dovelo  do prijevremenih parlamentarnih izbora", kazao je Šeks.

 

 Smatra i da je blefiranje sastavni dio politike, kazavši kako se sada puštaju različiti spinovi o tome ima li se ili nema dovoljno ruku u Saboru za rušenje premijera. "Možda je blef da postoji 76 ruku za rušenje premijera Oreškovića kako bi se stvorila pozitivna energija, pridobilo saveznike za njegovo rušenje i time izbjeglo glasanje o nepovjerenju Karamarku", naveo je. Drži kako bi bilo dobro da se uskoro pokaže ima li HDZ dovoljno ruku za iskazivanje nepovjerenja premijeru Oreškovića, što će se, uvjeren je, vrlo brzo vidjeti, možda i prije srijede. 

 

Cijelu akciju HDZ pokrenuo kako bi Karamarka spasio blamaže

 

Šeks smatra i da je cijela ta akcija pokrenuta zbog spašavanja "vojnika Karamarka" od blamaže izglasavanjem nepovjerenja u Saboru. "To bi bila teška etička pljuska HDZ-u i njegovu predsjedniku", istaknuo je Šeks, koji logičnim drži to da HDZ želi otkloniti opasnost izglasavanja nepovjerenja Karamarku, istaknuvši kako sve treba podrediti cilju spašavanja ugleda i utjecaja predsjedniku HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade.

 

Do slične bi situacije, dodaje, mogli dovesti i novi parlamentarni izbori, koji bi najvjerojatnije na vlast doveli predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Milenovićeve poruke smatra prijetećima, ističući kako predsjednik SDP-a najavljuje "lov na HDZ" i prijeti revanšizmom HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji. Stoga drži opravdanom predostrožnost HDZ-a i Domoljubne koalicije da se spriječi dolazak Milanovića na vlast.

 

Ne rušim Karamarka

 

Šeks je kazao i da on ne ruši Karamarka, već da je Karamarko rušio samog sebe. "Ne rušim ga, on je rušio sam sebe", rekao je i ocijenio da je predsjednik HDZ-a trebao odstupiti na samom početku ove političke krize, jer bi to bio državnički potez kojima bi stekao znatne političke poene u maniri zrelog državnika.

 

Smatra da - ako preslagivanje Vlade uspije, a Karamarko se "preseli" u Sabor te Sabor i Vlada budu uspješno funkcionirali - neće biti problema da Karamarko ostane na funkciji predsjednika HDZ-a. No, ako dođe do loma u novoj Vladi, tada će se postaviti i pitanje njegove političke odgovornosti.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, vladimir šeks, tomislav karamarko