Hrvatska

STANJE: Sabor: Još uvijek nema zahtjeva za opozivom Oreškovića

Hoće li se HDZ uopće odlučiti na tu varijantu nije poznato ni predsjedniku Kluba zastupnika te stranke Ivanu Šukeru.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića, kojega je kao jednu od mogućnosti ovih dana najavio šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručivši kako Orešković više ne uživa potporu njegove stranke, do ponedjeljka poslijepodne nije pristigao u Sabor.


 Hoće li se HDZ uopće odlučiti na tu varijantu nije poznato ni predsjedniku Kluba zastupnika te stranke Ivanu Šukeru.


 "Ništa novo nije pristiglo u saborsku proceduru, pa ni službeni zahtjev za opozivom premijera. Ljudi svašta pričaju, ali ja nisam dobio ništa službeno pa nema ni potrebe da sazivam sjednicu Kluba", odgovorio je kratko Šuker za Hinu na pitanje hoće li i kada Klub raspravljati o krizi Vlade.


 U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak najužeg stranačkog vodstva, no njegovi članovi nisu bili raspoloženi za dulje razgovore s novinarima okupljenim pred središnjicom stranke.


 Karamarkov zamjenik Milijan Brkić, koji je na sjednici stranačkog Predsjedništva u subotu tražio da se Karamarko povuče iz Vlade, danas je na pitanje uživa li predsjednik HDZ-a još uvijek njegovu podršku odgovorio samo: "Naravno".


 Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je, pak, da su pisanja nekih medija kako je Karamarko od Predsjedništva dobio sedam dana da okupi novu parlamentarnu većinu samo spekulacije.


Pupovac: SDSS neće sudjelovati u preslagivanju 


 Tijekom dana postajalo je sve izvjesnije da će Karamarko teško ispuniti obećanje o novoj većini. Nakon nedjeljne odluke Predsjedništva HDSSB-a da dvojica njihovih zastupnika neće sudjelovati u preslagivanju, u ponedjeljak poslijepodne mogućnost takvog preslagivanja odbacio je i SDSS-ov Milorad Pupovac.


 "Bilo kakvo preslagivanje bi bilo samo produžavanje agonije. Hrvatska treba novi početak. Imali smo priliku u ovih šest mjeseci i sve su propuštene. Svi koji su te prilike imali moraju dobiti novo povjerenje od građana. To je moje mišljenje i mišljenje moje stranke", rekao je Pupovac za N1.


 Time je otklonjena i posljednja šansa da HDZ većinu formira bez Mosta, koji svoj ostanak u Vladi uvjetuje Karamarkovom ostavkom.


 Da će se situacija razviti u tom smjeru kroz jutro je prognozirao i HDZ-ov doajen Vladimir Šeks. On je još prošloga tjedna govorio kako Karamarkova ostavka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade ne dolazi u obzir, no sada izjavljuje kako je povlačenje Karamarka "u najboljem nacionalnom interesu". Na radikalnu promjenu mišljenja navela ga je, kaže, subotnja sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je pokazala da Karamarko ne uživa nepodijeljenu podršku u vodstvu stranke.


 Poslijepodnevnim sastancima u HDZ-u i Banskim dvorima, u kojima su viđeni Petrov, potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković te zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Šandor Juhas, prethodio je niz sastanaka na Pantovčaku, gdje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odvojeno razgovarala s premijerom Tihomirom Oreškovićem i dvojicom potpredsjednika Vlade Karamarkom i Božom Petrovim (Most).


Predsjednica RH odgodila sva putovanja planirana za ovaj tjedan 


 O čemu se razgovaralo nije se moglo doznati, no o ozbiljnosti političke situacije svjedoči i činjenica da je predsjednica odgodila sva putovanja planirana za ovaj tjedan, pa tako i sudjelovanje na summitu inicijative Jadran-Baltik-Crno more u Litvi 8. i 9. lipnja.


 Iz Oreškovićeva kruga puštena je, pak, informacija da se premijer ujutro telefonom čuo sa šefom europskih pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. Neslužbene informacije govore da su razgovarali o političkoj krizi u Hrvatskoj, a Weber je, navodno, izrazio zabrinutost.


 Nagađalo se i da će se premijer do kraja dana ponovo obratiti javnosti, no iz Banskih dvora neslužbeno se moglo čuti kako takvo obraćanje nije planirano.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, opoziv, vlada, sabor