Hrvatska

SABOR: Burno na sjednici saborskih odbora o presudi šestorici iz BiH, Grbin otišao

Demo (BM 265): Teret presude može biti politički i financijski razarajući za RH.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zajednička tematska sjednica saborskih odbora za ratne veterane i za pravosuđe o mogućim posljedicama presuda Haškog suda u predmetu "Prlić i dr." počela je u četvrtak međusobnim prozivanjima vladajućih i oporbe, na koje je Željko Dilber (HDZ) reagirao porukom kako se srami zbog politiziranja i niske razine rasprave o za Hrvatsku tako važnoj temi.


 Predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo (BM 365) uvodno je podsjetio da su šestorica čelnika nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Haagu nepravomoćno osuđena na zatvorske kazne između 10 i 25 godina za zločin nad Bošnjacima tijekom rata u BiH, te da presuda govori o udruženom zločinačkom pothvatu. Podsjetio je i da je pravomoćna presuda najavljena za sredinu 2017. godine.


Demo (BM 265): Teret presude može biti politički i financijski razarajući za RH


 "Ako i pravomoćne presude ostanu ovakve, mogu imati dalekosežne posljedice po Hrvatsku, jer za udruženi zločinački pothvat terete tadašnji državni vrh na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom. Teret te presude mogao bi biti politički i financijski razarajući za Hrvatsku, jer se u kuloarima spominju tisuće tužbi, koje bi u ovom trenutku mogle biti 'teže' od potraživanja prema bivšoj Ljubljanskoj banci", rekao je Demo. 


 Napomenuo je da je Haški sud oslobodio Vojislava Šešelja, što smatra nepravednim, te ocijenio da država mora stati u obranu šestorice Hrvata iz BiH na način na koji je pomagala obranu generala Ante Gotovine, Mladena Markača i drugih. 


 Na početak sjednice nije došao predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk (SDP), koji je u to vrijeme sudjelovao u raspravi na plenarnoj sjednici, a za svog zamjenika na tematskoj sjednici odredio je HDZ-ova Stevu Culeja. Culej je, međutim, kazao kako se "predsjednik Odbora nije udostojio doći s jasnom namjerom podjele nas samih", što je izazvalo prosvjed SDP-ova Peđe Grbina.


Culej (HDZ) prozvao SDP-ovca Bauka jer nije došao ne sjednicu, Grbin (SDP) otišao 


 "Imam ozbiljnih dvojbi oko dnevnog reda, jer raspravljamo o nepravomoćnim presudama suda koji djeluje i za područje RH", rekao je Grbin. Podsjetio je i da su pravomoćne odluke u slučajevima Gotovine, Blaškića i drugih bile bitno različite od prvostupanjskih odluka, zbog čega drži da je preuranjeno govoriti o tome kakve bi mogle biti pravomoćne presude šestorici.


 "Nakon toga, došla je reakcija kolege Culeja, koji besramno proziva Arsena Bauka. Ne mogu sudjelovati u ovakvoj sjednici, gdje se koristi svaki trenutak za politiziranje", rekao je Grbin i napustio dvoranu, nakon čega su odbori nastavili raditi bez zastupnika oporbe, sve do zatvorenog dijela sjednice na koji je došao Bauk.


 "Izostanak zastupnika i zastupnica iz oporbe i napuštanje kolege Grbina govori kakav je odnos prema onima koji pate zato što su branili Hrvatsku i hrvatski narod", reagirao je HDZ-ov 


Josip Đakić (HDZ).  Objasnio je kako je sjednica inicirana s ciljem da se javnost i relevantne institucije pozove da se aktivno uključe u obranu šestorice. 


Bulj (Most): Za konstrukciju o zločinačkom pothvatu krive političke elite s obiju strana 


 Miro Bulj (Most) upozorio je da je riječ o temi koju se ne smije upotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, a smatra da su za konstrukciju o udruženom zločinačkom pothvatu krive političke elite s obiju strana, koje su "svojim dodvorništvom ostavile te ljude na cjedilu". 


 "Prošlo je vrijeme da se izdaju hrvatski interesi pod parolom lociranja, izručivanja. Hrvatski vojnik u BiH nije vodio privatni rat, nego rat za slobodu Hrvatske, na temelju legalnog sporazuma", rekao je Bulj i naglasio kako hrvatske vlasti šestoricu ne smiju ostaviti na cjedilu, nego da hitno trebaju tražiti način da pomognu njihovoj obrani. 


 I nezavisni Stipe Petrina kaže kako je "sramota da se sjednica saziva pod plaštom zajedništva, a da se onda potiču podjele". "Bilo kakva podjela će svima naštetiti", upozorio je Petrina, koji je uvjeren da su Prlić i ostali "isporučeni na pladnju međunarodnom političkom sudu koji treba izjednačiti žrtvu i agresora" te kako im ne može pomoći Sabor, nego Vlada i predsjednica RH.


 HDZ-ov Ivan Šipić podsjeća da je riječ o nepravomoćnoj presudi te se nada da bi pravomoćna presuda mogla biti potpuno drugačija, kao što je bilo u slučaju generala Gotovine i Markača.


"Ne slažem se s Grbinom i Petrinom da treba šutjeti do iza pravomoćne presude, jer što tada možemo napraviti. Politikantstvo je Grbinov izlazak odavde i nedolazak predsjednika Odbora za pravosuđe", kazao je Šipić.


Dilber: Nemojmo pomagati našim generalima kao što smo pomagali Gotovini i Markaču 


 Njegov stranački kolega Željko Dilber kazao je, pak, kako ne može vjerovati da se o tako važnoj temi vodi rasprava na tako niskoj razini.  "Ne mogu vjerovati da opet dolazimo u situaciju od prije 12-15 godina. Sram me svih koji ističu politiku i politikantstvo i, kao, odriču se toga, a u biti upravo to rade. I molim vas, nemojmo pomagati našim generalima kao što smo pomagali Gotovini i Markaču, jer ako budemo, uopće nećemo pomoći Hrvatskoj. Haški sud je činjenica i ne možemo ga izbjeći, jednako kao ni presudu. Jesmo li mogli? Vjerujem da jesmo, da smo ovo napravili prije prvostupanjske presude", kazao je Dilber te dodao kako je svaki naš veleposlanik trebao u svakom svom razgovoru otvarati ovu temu, ali da to nisu učinili. 


 Tematskoj sjednici nazočili su ministri pravosuđa i branitelja Ante Šprlje i Tomo Medved te predstavnici ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova, Ministarstva obrane i Predsjednice RH, no oni su se u raspravu uključili tek na za javnost zatvorenom dijelu sjednice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šestorka iz bih, haag, sabor