Kultura

ODLAZAK VELIKANA: Preminuo glumac Bata Živojinović

Velikan srpskog i jugoslavenskog filma Velimir Bata Živojinović umro je u nedjelju navečer u beogradskoj bolnici.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Legenda srpske i jugoslavenske kinematografije Velimir Bata Živojinović (83) umro je u nedjelju navečer u beogradskoj bolnici Svetog Save nakon duge bolesti, objavili su tamošnji mediji.

Bata Živojinović glumio je u 280 serija i filmova, a proslavio se u onim partizanskim.

Beogradski mediji nazivaju ga najvećim srpskim glumcem. Poznat je bio i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji jer igrao mnogo glavnih uloga u produkcijama svih republičkih kinematografija.

Debitirao je 1955. u filmu Pesme s Kumbare Radoša Novakovića, a prvu glavnu ulogu ostvario je u hrvatskom filmu Vlak bez voznog reda Veljka Bulajića 1959. godine.

Najviše popularnosti donijele su mu uloge u partizanskim filmovima 60. i 70. godina prošlog stoljeća. Jedan od njih, Valter brani Sarajevo, donio mu je slavu i u Kini. 

Glumio je, među ostalim, i u filmskim spektaklima "Kozari" (1962), "Bitki na Neretvi" (1969), "Sutjeski" (1973).

Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom Samardžićem, Borisom Dvornikom i Milenom Dravić.

Uz uloge u partizanskim filmovima, hrvatska publika ga pamti i po ulozi lugara Marka Labudana u filmu "Breza" (1967.) Ante Babaje

Devedestih godina bavio se politikom kao zastupnik Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, a 2002. bio je kandidat te stranke na srbijanskim predsjedničkim izborima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, UMRO BATA ŽIVOJINOVIĆ, SMRT, Bata Živojinović