Regija

MITINZI: Banja Luka: Najmanje 30 tisuća sudionika na dva politička mitinga

Točno u podne u Banja Luci počeli su mitinzi pristalica vlasti i oporbe u Republici Srpskoj a prema policijskoj procjeni na udaljenosti od nepunog kilometra nalazi se najmanje trideset tisuća osoba.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Točno u podne u Banja Luci počeli su mitinzi pristalica vlasti i oporbe u Republici Srpskoj a prema policijskoj procjeni na udaljenosti od nepunog kilometra nalazi se najmanje trideset tisuća osoba. 


Pristalice oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) okupile su se u gradskom parku "Mladen Stojanović dok su oni koji podupiru vlast predvođenu Miloradom Dodikom na središnjem gradskom trgu. On je tamo pješice stigao oko 11 sati i 30 minuta gdje su ga pristalice pozdravile gromoglasnim pljeskom.


Ministar unutarnih poslova RS Dragan Lukač kazao je kako je samo do 11 sati u u Banja Luku stiglo više od 300 autobusa koji su prevozili sudionike dva skupa. Potvrdio je kako je na granici spriječen ulazak oko 150 osoba iz Srbije koji su željeli ići ka Banja Luci i tamo se pridružiti jednom od dva skupa.


"Naša je procjena kako je ovdje više od trideset tisuća ljudi", kazao je Lukač potvrdivši da je policija odlučila zabraniti planirane šetnje sudonika dva skupa kroz središte grada jer postoji rizik od sukoba i nasilja među političkim neistomišljenicima.


"To policija ne može držati pod nadzorom sa snagama koje ima", kazao je Lukač koji je na banjolučke ulice rasporedio oko dvije tisuće policajaca.


Iz oporbenog organizacijskog stožera ipak inzistiraju na prosvjednoj šetnji kroz Banja Luku nakon okončanja skupa u parku.


Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je kako se oporba bori za pravo na demokratsko izražavanje mišljenja i od toga ne odustaje.


"Mi smo pobijedili održavajući današnji skup", kazao je Ivanić novinarima prije početka oporbenog skupa.


Istaknuo je kako oporbi "nije bilo ni na kraj pameti" praviti bilo kakve izgrede i izazivati nasilje.


"Inat vlasti doveo je do vrlo lošeg ambijenta koji sigurno neće biti bolji nakon današnjeg dana", upozorio je Ivanić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, mitinzi, banja luka