Tvrtke

IVAN VRDOLJAK: Dok ne budu potpuno jasni imovinsko-pravni odnosi ACI se ne smije prodavati

Ako se danas ACI bude prodavao po bagateli, a sutra mu se budu davale koncesije sukladno nekim izmjenama zakona o pomorskom dobru, onda je netko prevario građane i državu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak rekao je u srijedu poslijepodne u Puli, komentirajući odluku Vlade o prodaji poduzeća u kojima država ima vlasnički udjel, da najviše dvoji u vezi s prodajom Podravke i ACI-ja, ističući da novac od privatizacije "ne može više ići u krpanje rupa, nego samo u razvoj".    

 

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškoga i posebnog interesa 'skinula' njih osam za koje se predviđa privatizacija - Podravku, ACI, Končar-Elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje.

 

Vrdoljak je u vezi s Podravkom rekao da bi Vlada u ugovore trebala ugraditi zaštitu proizvodnje, sjedišta i pravo prvokupa te da je situacija s ACI-jem vezana uz zakon o pomorskom dobru i koncesijama.

 

"ACI se po meni ne smije prodavati dok ne budu potpuno jasni imovinsko-pravni odnosi jer postoji mogućnost da ta tvrtka kasnije bude vrijedila znatno više nego što danas može netko procijeniti", rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Puli. "Ako se danas ACI bude prodavao po bagateli, a sutra mu se budu davale koncesije sukladno nekim izmjenama zakona o pomorskom dobru, onda je u tom slučaju netko prevario građane i državu", dodao je.

 

Po njegovim riječima, gledajući popis predloženih tvrtaka u kojima će država prodati svoj vlasnički udjel, iznimno je važno i ključno pitanje po kojima uvjetima i po kojoj cijeni te gdje će u konačnici taj novac ići.

 

"Treba vidjeti gdje će ići taj novac - u programe novog zapošljavanja, u razvoj nove industrije ili u plaćanje plaće neradu ove Vlade, ministrima i njihovim pomoćnicima. Ako će se novac potrošiti za nerad, onda je to veliki problem, no ako će se novac, primjerice, uložiti u prerađivačku industriju ili u operativne programe koje smo mi ostaviti, a za što nije osiguran novac u proračunu, nemamo ništa protiv", istaknuo je Vrdoljak.

 

Dodao je kako "novac od privatizacije ne može više ići u krpanje rupa, nego samo u razvoj".

 

 U vezi s Imunološkim zavodom Vrdoljak je rekao kako je prošla Vlada osigurala plaće, osnovala javnu ustanovu i u nju prebacila ljude te donijela odluku o ugovoru o prijenosu djelatnosti između dioničkog društva i ustanove. Nakon toga, smatra Vrdoljak, Vlada je trebala samo provesti odluke. "A što danas Vlada čini? Ništa, a ne čineći ništa oko Imunološkog zavoda, pa i Ine, to je kazneno djelo. Odgovornost izvršne vlasti je raditi i najlakše je - ako želiš nešto upropastiti i prepustiti potpuno uništavanje Ine Mađarima - ništa ne raditi. U Saboru se uglavnom govori o SOA-i, MUP-u, o tome tko je kupio koji stan i tko je dobio koju beneficiju, odnosno o tome tko je nosio koju uniformu u nekim ratovima", rekao je Vrdoljak i dodao kako to ljudima nije bitna tema.   

 

Vrdoljak je naveo i primjer hrvatske brodogradnje, koja i dalje, kako je rekao, "čeka usvajanje garancijskog programa u HBOR-u i odluku Vlade" kako će pratiti njezino financiranje. "Mi smo tu brodogradnju privatizirali, pratili smo program restrukturiranja, imali istu ili bolju zaposlenost, a na kraju mandata punu knjigu narudžbi. Nažalost, HDZ je s eksperimentima poput Mosta uzeo državu u svoje ruke, sve je to već viđeno, treba ih spriječiti u tome", poručio je Vrdoljak. Izrazio je nezadovoljstvo što izvršna vlast ne čini ništa i nije, kako je rekao, pokrenula nikakve istrage "protiv fašista koji se pojavljuju u hrvatskoj javnosti, na hrvatskim cestama, pa čak i na Hrvatskoj televiziji".

 

"Normalno bi bilo da se - kada se to pojavi - pokrene istraga, no svi šutimo i pitanje je dana kada će ljudi u crnim košuljama i u Istri doći pred kuće i prozore, a tada neće biti nikoga da se obranimo od tih zločinaca. Danas trebamo braniti dostojanstvo i vrijednosti na kojima je Hrvatska nastala", zaključio je predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ina, podravka, ivan vrdoljak