MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Hrvatsko političko čudo. Slažemo se da se ne slažemo

Vlast umjesto da se konsolidira, ona je svakim danom sve slabija. Sasvim je očito da se MOST i HDZ ne mogu podnijeti.

Piše: Mislav Miholek

Puno je naroda i nacija međusobno posvađano. Francuske podjele sežu od čuvene 1789. Pogotovo u francuskoj provinciji kavge između obitelji su vrlo žive, jer se dobro pamti tko je gdje bio 1789. Zapadni Nijemci misle da su puno bolji od Istočnih Nijemaca, dok dio Istočnih Nijemaca misle da su Zapadni Nijemci izgubili svoje nijemstvo u zamjenu za jeftinu amerikanizaciju i ugodan život. 

Sličnih primjera još je mnogo, Sjever Italije misli da je bolji od ostatka zemlje i priželjkuje neovisnost. U Sloveniji sve ostale pokrajine ne podnose Štajersku i Štajerce. U Českoj, Bohemce svi smatraju nazadnim seljacima. U Poljskoj politički spektar je toliko širok da je to Hrvatima nezamislivo, desnica i ljevica međusobno su podijeljene na pregršt stranaka i frakcija. U Ukrajini podjele su dovele do građanskog rata i ruske agresije.

Sve te podjele pokušavaju se održati uglavnom unutar granica tih zemalja. Nezamislivo je da francuska ljevica pokušava internacionalizirati svoje unutarnje sukobe. Ali, u zemljama bivšeg europskog komunističkog lagera, jedna od temeljnih boljkih dijela ljevice neshvaćanje je da neke stvari treba ostaviti unutar vlastitih granica. Sindrom je to vjernosti Moskvi ili u domaćem slučaju Beogradu. Ujedno je to znak specifične slabosti. Za mene to je vrijeđanje domaćih vlastitih snaga. Pravljenje Baba Roge od ministra Hasanbegovića u međunarodnim razmjerima, samo zato što je dijelu lijevih medija zatvorio financijsku pipu,  suicidalan je potez.

Hrvatska nije bila nikada fašistička. Nije bila ni fašistička kada su je u Drugom svjetskom ratu okupirali Nijemci, Talijani i Mađari. Ustaše su politički bili slabi, većina ljudi koja je sudjelovala u domobranskim i partizanskim postrojbama bili su glasači ili članovi HSS-a, dakle Hrvatska čak nije bila ni komunistička. Ante Pavelić nikada nije imao potporu većine građanstva. Kao što nije imao ni komunizam potporu u bazi. Dva su krunska dokaza. Prvi je bijeg Pavelića 1945. Drugi dokaz je opći raspad komunizma u Hrvatskoj krajem osamdesetih.

Kada su pokojni Veljko Kadijević i njegova banda lopova iz Jugoslavenske narodne armije planirali operativnu realizaciju planova Saveza komunista Srbije i SANU u djelo,  onda su računali na domaći lijevi element koji će se priključiti JNA u savladavanju hrvatske neovisnosti. Kao što smo vidjeli, 1991. to se nije dogodilo.

Većina onih koji se osjećaju lijevo u Hrvatskoj nisu Jugoslaveni, sudjelovali su u stvaranju neovisne hrvatske države, zajedno uz one sa centra i desnice. To su jednostavne činjenice.

Predsjednica stvarno je u pravu kada kaže da značajan dio mladih odlazi iz države zbog nepodnošljive društvene klime. Kako je Zoran Milanović zavladao javnim prostorom, ušla je jedna medijska kuga u javni govor. Posljedicu vidimo danas u tome što Milanović, kada više ne može upropaštavati Hrvatsku, krenuo je razarati svoju vlastitu stranku. Hrvatskoj treba jedan dobar i jak SDP zbog stabilnosti hrvatskog lijevoga glasačkoga tijela i zbog stabilnosti države.

Vlast umjesto da se konsolidira, ona je svakim danom sve slabija. Sasvim je očito da se MOST i HDZ ne mogu podnijeti. Ako se HDZ misli ozbiljno pozivati na Tuđmana, onda treba poštivati Tuđmanovu doktrinu da nema ekstremnog desnog rakursa u javnom prostoru, da se Hrvatska u međunarodnim razmjerima brani svojim sudjelovanjem u protuhitlerovskoj koaliciji i da je domaći antifašizam jak alat protiv svih neprijatelja Hrvatske u inozemstvu, a taj neprijatelj broj jedan trenutno je Angela Merkel. Čemu se sramit većinski HSS-ovskog antifašizma? Čemu se sramiti Tuđmana, Špegelja, Tusa, Bobetka i Červenka?

Sasvim je očito da se svi u Hrvatskoj slažu u tome da se ne slažu. Zbog čega je tako teško doći do konsenzusa oko toga da ovo bude zemlja u kojoj svatko može pošteno zarađivati, pošteno živjeti, pošteno i bez agresivnosti iznositi svoje stavove, a da pritom odmah nije smrtni neprijatelj? Ne znam. Ako smo zemlja kršćanske baštine, onda nam hitno treba kršćanske blagosti u javnom prostoru. Zaslužujemo ipak bolje od debilnosti zvane ustaše i partizani. Svatko zaslužuje bolje od toga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, hdz, mislav miholek, vlada, hrvatska