Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale

Zbog novih naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva i nepoticajnih poslovnih rezultata kompanija.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, drugi tjedan zaredom, zbog novih naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva i nepoticajnih poslovnih rezultata kompanija.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 17.740 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 2.057 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 4.736 bodova.

 

Pad cijena dionica drugi tjedan zaredom posljedica je niza podataka koji pokazuju da se rast globalnog gospodarstva usporava.

 

Tako je dodatno oslabila aktivnost u kineskom gospodarstvu, dok je Europska komisija smanjila procjene rasta europskih gospodarstava u ovoj godini.

 

Loše na tržišta utječu i anemični kvartalni poslovni rezultati kompanija. Doduše, većina njih izvijestila je o većoj zaradi nego što se očekivalo, no procjene analitičara vrlo su niske, pa kompanijama nije teško prebaciti ih.

 

"Posljednji podaci iz globalnog gospodarstva i poslovni rezultati nekih od najvećih zapadnih kompanija razočarali su ulagače, pa je splasnula sklonost rizičnijim investicijama", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

 

Ni pokazatelji iz američkog gospodarstva ne ulijevaju puno nade u ubrzavanje rasta. Posljednjih dana zaredala su izvješća koja ukazuju na slabljenje pozitivnih trendova na tamošnjem tržištu rada.

 

U SAD-u je u travnju otvoreno 166.000 novih radnih mjesta, najmanje u sedam mjeseci i znatno manje od očekivanih 200.000.

 

No, slabljenje pozitivnih trendova na tržištu rada barem znači, uvjereni su analitičari, da američka središnja banka neće povećati ključne kamatne stope prije ljeta, možda tek u rujnu.

 

Loše na tržište utječe i pad cijena nafte. Nakon što su u travnju skočile više od 20 posto, svibanj je počeo korekcijom.

 

Prošloga je tjedna cijena barela na londonskom tržištu pala 6 posto, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 posto, na 6.125 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,7 posto, na 9.869 bodova, a pariški CAC 2,9 posto, na 4.301 bod.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,4 posto, na 16.106 bodova.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, cijene dionica