Tvrtke

TVRTKE: Zbog moguće privatizacije Podravka bez odluke o skupštini

U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel imaju mirovinski fondovi, 42 posto, a nakon toga država, 25,4 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Podravka je u utorak izvijestila da zbog najava o mogućoj prodaji državnog udjela Uprava i Nadzorni odbor te koprivničke prehrambene industrije još nisu donijeli odluku o sazivu glavne skupštine dioničara društva, na kojoj bi, među ostalim, trebalo biti donesena odluka o isplati dividende po prvi put unazad deset godina.


 U najavi sjednica Uprave i NO-a, zakazanih za petak, iz Podravke podsjećaju da su ta dva upravna tijela tvrtke 22. ožujka prihvatila prijedlog odluke o upotrebi dobiti koju je Podravka ostvarila 2015. godine, koji je trebao biti na dnevnom redu glavne skupštine, planirane za svibanj ove godine. Tada je i objavljena izjava predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mrsića kako je ta tvrtka "trenutno u situaciji da nakon dugih deset godina donese prijedlog o isplati dividende".


 "Unazad nekoliko godina provodili smo snažno restrukturiranje, dokapitalizirali smo kompaniju značajnim svježim kapitalom, započeli drugu fazu internacionalizacije i pokrenuli poslovanje na novim tržištima", kazao je Mršić.


  U današnjoj se objavi, pak, navodi kako, "s obzirom na najave o mogućoj prodaji državnog udjela u Podravki, Uprava i Nadzorni odbor još nisu donijeli odluku o sazivu Glavne skupštine",  uz naglasak kako će prijedlog odluke o isplati dividende u bruto iznosu od 7 kuna po dionici ipak ostati neizmijenjen.


  Prošlu je godinu Podravka završila s gotovo 157 milijuna kuna neto dobiti, a Glavnoj bi skupštini trebalo biti predloženo da se od tog iznosa gotovo 57 milijuna kuna rasporedi za pokriće prenesenog gubitka, a 5 milijuna kuna u zakonske rezerve.  Dioničarima bi se, pak, kroz dividendu isplatio dio neraspoređene dobiti ostvarene u prošloj godini. Nakon što se iz neraspoređene dobiti, koja iznosi gotovo 62 milijuna kuna. isplati dividenda, preostali će dio neto dobiti iz 2015. biti raspoređen u ostale rezerve.


U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel imaju mirovinski fondovi, 42 posto, a nakon toga država, 25,4 posto.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

privatizacija, podravka