Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza:Crobexi na najvišim razinama ove godine

Najlikvidnija, sa 8,4 milijuna kuna, bila je prošloga tjedna dionica HT-a. Cijena joj je blago ojačala, za 0,18 posto, na 147,56 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna blago porasli, drugi tjedan zaredom, pa su dosegnuli najviše razine u ovoj godini, no promet je i dalje skroman, dok investitori čekaju početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata domaćih kompanija.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,42 posto, na 1.693 boda, a Crobex10 za 0,19 posto, na 998 bodova. Tako je Crobex dosegnuo najvišu razinu od 20. studenoga prošle godine, a Crobex10 od 9. prosinca. Redovni promet iznosio je 40,5 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego tjedan dana prije. "Protekloga tjedna prosječni dnevni promet na burzi iznosio je 8,5 milijuna kuna. Od početka travnja prosječni dnevni promet ostaje na niskih 6,7 milijuna kuna. U odnosu na travanj 2015. to je pad od 15 posto, a u odnosu na kraj prošle godine od 35 posto", ističe Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

 

Najlikvidnija, sa 8,4 milijuna kuna, bila je prošloga tjedna dionica HT-a. Cijena joj je blago ojačala, za 0,18 posto, na 147,56 kuna. Skupština dioničara HT-a potvrdila je u četvrtak inicijalni prijedlog dividende od 6 kuna po dionici, što daje dividendni prinos od 4,1 posto. S prometom od 7 milijuna kuna slijedila je dionica Jamnice, a cijena joj je porasla za 1,05 posto, na 106.100 kuna. Nešto veći promet, oko 5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Zagrebačke banke. Cijena joj se spustila 1,63 posto, na 41 kunu.

 

"Tijekom tjedna nije bilo puno poslovnih objava. Od važnijih, Ericsson Nikola Tesla potpisao je ugovore o informatizaciji tri hrvatske bolnice, vrijedne 10 milijuna kuna. Unatoč tome nismo vidjeli znatniju reakciju investitora na burzi", navodi Štriga. Dionica Ericssona Nikole Tesle zabilježila je pad cijene za 0,75 posto, na 1.080 kuna, a njome je ostvareno nešto više od pola milijuna kuna prometa. Nadalje, austrijska investicijska kuća EPIC, najveći pojedinačni dioničar Valamar Rivijere, dostavila je protuprijedlog na prijedlog odluke o isplati dividende dioničarima Valamara.

 

Prema EPIC-ovu protuprijedlogu, ukupna dividenda koja pripada dioničaru prvo bi se umanjila za porez na dividendu, a potom podijelila s prosječnom dnevnom cijenom dionice ostvarenom na službenom tržištu na dan održavanja glavne skupštine, 27. travnja. Eventualni ostatak isplatio bi se u novcu. Prođe li protuprijedlog, dioničari koji bi se odlučili na takav način isplate dividende pismenu izjavu trebaju dostaviti Središnjem klirinško depozitarnom društvu najkasnije do 20. svibnja 2016. godine. Dionica Valamar Rivijere, poskupila je 0,45 posto, na 24,68 kuna. S prometom od 1,7 milijuna kuna bila je među trgovanijima. Najveća dobitnica protekloga tjedna bila je dionica Hotela Haludovo, sa skokom cijene za 35,35 kuna. Slijede dionice Slavonskog ZAIF-a, sa skokom cijene za 13,35 posto, Hotela Maestral, za 9,22 posto, HUP-a Zagreb, za 7,4 posto, te Đure Đakovića Holdinga, za 6,11 posto.

 

S druge strane, nešto veći cjenovni pad među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Belja, s padom cijene za 5,16 posto, te redovne dionice Adrisa, s padom za 3,2 posto.

 

"Suzdržanost investitora na domaćoj burzi ne iznenađuje, jer čekaju objavu poslovnih rezultata kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, koja počinje idućega tjedna", zaključuje Štriga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, crobexi, zse