Hrvatska

IN MEMORIAM: Umro Marijan Kostrenčić, kolumnist portala PolitikaPlus

Kad ode takav čovjek, prva misao je: Kako? Ne ni zašto, ni gdje, ni kada, nego samo kako, jer nejasno je da može otići onaj tko toliko toga hoće, može i stigne.

FOTO: Marijan Kostrenčić
Piše: PolitikaPlus

Umro je Marijan Kostrenčić. Vijest da je zauvijek otišao naš kolumnist, pristigla prije podne, izazvala je nevjericu i ostavila nas bez riječi. Kad ode takav čovjek, prva misao je: Kako? Ne ni zašto, ni gdje, ni kada, nego samo kako, jer nejasno je da može otići onaj tko toliko toga hoće, može i stigne. 


Svaki razgovor s Marijanom Kostrenčićem otkrivao je čovjeka začudne energije, raznorodnih interesa i sposobnosti, krcata znanjem, jake koncentracije, nemirna duha, uvijek raspoložena za sve i uvijek na raspolaganju za sve. I svaki je susret s njim neizbježno završavao pitanjem u zraku: Kad sve to stigne? 


Rođen je 1959. godine, stjecajem okolnosti (otac diplomat) u glavnom gradu Sudana Khartoumu. Do školovanja vraća se u Zagreb gdje je završio Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Postavši pravim savjetnikom u Ingri počeo je utirati svoju poslovnu karijeru, a učvrstio ju je u Ini kao zamjenik predsjednika Poslovodnog odbora. Znanje stranih jezika odvodi ga u Ministarstvo vanjskih poslova gdje postaje šef kabineta ministra i načelnik Odjela za strana ulaganja i koncesije. 


1995. odlazi u Lura grupu gdje je do 2000. bio potpredsjednik za organizacijske i pravne poslove. Istodobno, od 1992. do 2005. Kostrenčić je većinski vlasnik i direktor Intela d.o.o., vodeće regionalne konzultantske kuće, te direktor i suvlasnik konzultantske kompanije Lintel GmbH sa sjedištem u Beču.


Konzultiranje i lobiranje pokazala su se kao stvorena zanimanja za Marijana Kostrenčića. Bio je konzultant brojnih vodećih domaćih tvrtki i stranih korporacija na hrvatskom tržištu. Savjetovao je, među ostalima, Ericsson u preuzimanju Nikole Tesle te zastupao OMV, Mobilkom, Philip Morris, Unilever, Allied Domec, Creditanstalt, Charlemagne Capital, Soros Investment, Sheraton ITT, Elopak, Merck Inc,Ralston Purina, Abelman, Frayne&Acwab, Coca-Colu... 


Bio je jedan od osnivača, a kasnije i predsjednik Nadzornog odbora VIPneta d.o.o.; kao i u Večernjem listu d.d.; HOK osiguranju d.d. i Generalturistu d.d., te član Nadzornog odbora Diners Cluba Adriatic d.d., Tiska d.d i Klementine d.o.o. i predsjednik Upravnog odbora Mavrova d.d. Skopje. 


Kostrenčić je izvjestitelj za Hrvatsku Komisije za poreze Američke odvjetničke komore. U proteklih dvadesetak godina bio je pročelnik Odsjeka za gospodarstvo Matice hrvatske, počasni član Croatia – EU Business Councila i potpredsjednik Hrvatskog društva lobista. Njegovo se ime spominjalo i pri Hanžekovićevu preuzimanju EPH. 


Život mu se ugasio, kao što se i upalio, izvan Hrvatske, na poslovnom putu u Izraelu. Prvi signal dobili smo prošlog četvrtka (moždani udar), a jutros i tužnu vijest. 


Nije odolio ni zovu novinarskog pera i posljednjih je nekoliko godina bio stalni kolumnist portala PolitikaPlus, konstruktivni kritičar domaće politike i gospodarstva. Njegove kolumne bile su uvijek više nego dobro čitane i kao da su pozivale na onu pravu raspravu. Kada je trebalo, kritizirao je, kada je bilo razloga, hvalio je. To su prepoznali i čitatelji. Je li tako odredila sudbina ili nešto drugo, ali Marijan Kostrenčić neće ipak poslati svoju kolumnu dogovorenu nekoliko dana prije nego li ga je u njegovom energičnom koračanju kroz život zaustavio moždani udar...


Odlazak Marijana Kostrenčića gubitak je ponajboljeg poznavatelja korporacijskih prilika u Hrvatskoj. Odlazak Marijana Kostrenčića veliki je gubitak za portal PolitikuPlus i sve naše i njegove čitatelje. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smrt, politikaplus, marijan kostrenčić, umro je marijan kostrenčić, in memoriam