Hrvatska

POLICIJA: U Remetincu i preostali dvojac osumnjičen za pranje 630 milijuna kuna

Ivići su u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine ušli kroz granični prijelaz kod Slavonskog Broda. Nakon prelaska granice su uhićeni i prevezeni u zatvor u zagrebačkom Remetincu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvojica osumnjičenika kojima je u petak navečer u odsutnosti određen istražni zatvor zbog umiješanosti u pranje 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata, otac i sin Pejo i Antonio Ivić, u subotu su se vratili u Hrvatsku, nakon čega su smješteni u zatvor u Remetincu.


Ivići su u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine ušli kroz granični prijelaz kod Slavonskog Broda. Nakon prelaska granice su uhićeni i prevezeni u zatvor u zagrebačkom Remetincu, a njihovi odvjetnici tvrde da se nisu nalazili u bijegu nego da su u susjednoj državi bili u posjetu obitelji.


Za Antonija i Peju Ivića javnost je doznala početkom ovog tjedna nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije.


Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić, koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti, policija je posumnjala u tu verziju priče. Vjeruju da je Ivić zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima sudjelovao u međunarodnom lancu koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata.


U četvrtak je krenula velika akcija policije i Uskoka nakon koje je pokrenuta istraga protiv 15 osoba zbog sumnje da su fiktivnom prodajom zlata oprali više od 630 milijuna kuna. Ivići tada nisu nađeni na njihovoj adresi u zagrebačkom Vukomercu, ali su nakon saznanja da ih traži policija javili da će se vratiti iz inozemstva.


Nakon što je 13-orici osumnjičenika određen istražni zatvor doznalo se da su organizatori skupine, koja je prema Uskokovim sumnjama fiktivnom prodajom zlata oprala više od 630 milijuna kuna, otac i sin Ante i Luka Gale.


Organizatori skupine su, prema Uskokovom priopćenju, od svibnja 2014. u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit "poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove". Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici osnivali tvrtke samo kako bi naplaćivali račune poduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili.


Uz Antu i Luku Gale te Antonija i Peju Ivića Uskokovom istragom su prema neslužbenim podacima obuhvaćeni i Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Damir Premužić, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petar Lugujan, Goran Tuška i Dinko Šutalo. Za dvojicu pod istragom Uskok nije tražio određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

antonio ivić, pejo ivić, remetinec, pranje novca