Hrvatska

EVO ZAŠTO: Plenum Filozofskog fakulteta protiv zajedničkih studija s KBF-om

'Nakon stavljanja cijene na obrazovanje, dolazi još jedna prijetnja autonomiji sveučilišta.'

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Plenum Filozofskog fakulteta protivi se izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatra udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje, navodi se u izjavi za medije Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljenoj u četvrtak.


 "Nakon stavljanja cijene na obrazovanje, dolazi još jedna prijetnja autonomiji sveučilišta. Plenum se protivi izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatramo udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje. Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ta dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom ," ističe Plenum.


  Upozorava da je "uz problem nerecipročnog broja ponuđenih studija, neprihvatljiva i potencijalna nejednakost na tržištu rada ukoliko bi došlo do sporne suradnje".


  Tu tendenciju u visokom obrazovanju u Plenumu smatraju ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom.


Također se protive, kako tvrde, nelegitimnoj suspenziji prodekanice Branke Galić te podupiru njezinu daljnu borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo, poručuju iz Plenuma.


 Taj stav nije usmjeren protiv vjernika ili bilo koje druge društvene skupine, nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje FFZG-a te posredno cijelog društva, ističe se u izjavi Plenuma zagrebačkog Filozofskog fakulteta uz poruke: "Obrazovanje nije na prodaju!", "Jedan svijet, jedna borba!" 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kbf, filozofski fakultet, plenum