Crna kronika

SABOR: Saborski Odbor za ratne veterane traži hitnu sjednicu parlamenta

Na kojoj bi se Sabor zaključkom trebao odrediti prema radu Haškog suda u slučaju Šešelj i odnosu prema zločinu počinjenom u Hrvatskoj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski Odbor za ratne veterane, ogorčen oslobađajućom prvostupanjskom presudom Vojislavu Šešelju, zatražio je u četvrtak od predsjednice Republike i predsjednika Vlade da sazovu izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, na kojoj bi se Sabor  zaključkom trebao odrediti prema radu Haškog suda u slučaju Šešelj i odnosu prema zločinu počinjenom u Hrvatskoj. 


"Zaključak Sabora, potkrijepljen činjenicama i dokazima o zločinima postrojbi koje je po Hrvatskoj vodio i predvodio ratni zločinac Vojislav Šešelj, treba uputiti u Haag kako bi ova nepravda i sramota bile ispravljene drugostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu", poručuje Odbor. 


To radno tijelo Sabora izražava svoje "razočaranje, ogorčenje i nezadovoljstvo" oslobađajućom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Vojislavu Šešelju, "zločincu i jednom od ideologa 'Velike Srbije', koji je odgovoran za progone, mučenja, silovanja, zatočenja i lišavanje života desetaka tisuća ljudi u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini".


"Sama činjenica da je oslobađajuća presuda četničkom vojvodi Šešelju donesena na dan kada se hrvatski narod prisjeća prve žrtve Domovinskog rata, ubojstva hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, dodatno otvara bolne rane i dovodi u pitanje žrtvu čiji krvnik ostaje nekažnjen", upozorava Odbor. 


Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića zahtjeva da izvanrednu sjednicu Sabora sazovu temeljem ovlasti koje im daje Ustav RH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, vojislav šešelj, odbor, sabor