Svijet

DOGOVOR: Vladimir Putin s UNESCO-om dogovorio razminiranje Palmire

Grad Palmira, izgrađen u pustinjskoj oazi, nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine sa spomenicima starima tisućama godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija je dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevnog sirijskog grada Palmire, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.


Dodao je da je odobrenje dobio u telefonskim razgovorima s direktoricom UNESCO-a Irinom Bokovom i sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, izvijestila je novinska agencija Interfax.


Grad Palmira, izgrađen u pustinjskoj oazi, nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine sa spomenicima starima tisućama godina.


Ruska vojska pomogla je prošloga tjedna sirijskim snagama da oslobode grad od terorista Islamske države koja ga je držala gotovo godinu dana i uništila brojne spomenike koji datiraju prije muslimanskog proroka Muhameda.


Sirijska uprava za muzeje optimistična je oko obnove uništenih lokacija, među kojima su hramovi Bel i Baal-Shamin i nada se da bi mogli biti obnovljeni u roku dvije godine.


"Više od 80 posto antikviteta na području muzeja je sačuvano i u zadovoljavajućem je stanju", priopćila je uprava.


Čelnik UNESCO-ova tima za hitne intervencije Giovanni Boccardi rekao je u utorak da je ta UN-ova agencija osigurala 2.7 milijuna eura za odnovu sirijske spomeničke baštine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

palmira, razminiranje, vladimir putin, unesco, sirija