Hrvatska

DEN HAAG: ICTY odbija ublažiti uvjete zatočenja Florence Hartmann

"Odbili su promijeniti uvjete njezina zatočenja odlukom koju nisu objavili", izjavio je njezin odvjetnik Guenael Mettraux.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je ublažiti uvjete zatočenja Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovornice tog suda uhićene u četvrtak i otada držane u izolaciji, izjavio je danas njezin odvjetnik koji je podnio zahtjev u tom smislu.

 

"Odbili su promijeniti uvjete njezina zatočenja odlukom koju nisu objavili", izjavio je odvjetnik Guenael Mettraux. "Zatražio sam da javnost bude obaviještena o tome što rade Florence".Francuskinju Florence Hartmann (53) uhitili su čuvari ICTY-ja kad je došla prisustvovati izricanju presude Radovanu Karadžiću. Smještena je u sudski pritvor.Glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Carle Del Ponte od 2000. do 2006., Florence Hartmann je osuđena zbog nepoštivanja suda 2009. jer je u knjizi navela dvije povjerljive odluke suda.

 

"Mislim da će pustiti da prođe sedam dana zatvora i potom je osloboditi, vjerojatno sutra", dodao je odvjetnik.Stotinjak potpisnika - organizacija za zaštitu ljudskih prava, aktivista i novinara iz bivše Jugoslavije, izrazilo joj je podršku u otvorenom pismu.Presuda koju je ICTY izrekao 2009. potvrđena je 2011. ali je Florence Hartmann, nekadašnja dopisnica francuskog dnevnika Le Monde s Balkana, odbila platiti kaznu od 7000 eura.

 

Suci su tada odlučili o sedmodnevnoj kazni zatvora i zatražili od francuskih vlasti da uhite i dovedu Hartmann u Den Haag što je Pariz odbio.

 

Uhićenje Florence Hartmann skandaliziralo je novinarske organizacije, a među njima i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je zatražilo da odmah bude puštena na slobodu.

 

Hartmann je u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj  2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte – između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra", piše HND i upozorava "One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure".

 

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je uhićenje kao "neprihvatljivo".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEN HAAG, Florence Hartmann