Hrvatska

RAZGOVOR: Medved se možda već u utorak sastane s vođama prosvjeda

Istaknuo je da će mu jedan od glavnih zadataka nakon preuzimanja dužnosti biti rad na jedinstvenom Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar branitelja Tomo Medved, nakon što je u ponedjeljak dobio povjerenje zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je da će mu jedan od glavnih zadataka nakon preuzimanja dužnosti biti rad na jedinstvenom Zakonu o hrvatskim braniteljima, te najavio da će možda već u utorak razgovarati s vođama braniteljskog prosvjeda u šatoru u Savskoj 66.Medved je novinarima u Saboru rekao  da će nakon preuzimanja dužnosti oformiti tim od kojeg će zatražiti žurnu analizu stanja među braniteljima i njihovih najvećih problema, poput zdravstvene skrbi, rješavanja problema nestalih branitelja i stambenog zbrinjavanja, a potom i predlaganje najboljih rješenja.


Prijedlog jedinstvenog zakona izradit će radna skupina, a potom će novi zakon biti podvrgnut javnoj raspravi. "Dat ćemo da sve zainteresirane strane sudjeluju u pregovorima o konačnom prijedlogu zakona", rekao je dodavši kako će radna skupina nastojati ujediniti prava koja su sada disperzirana u jedan cjelovit zakon, koji bi u konačnici omogućio sigurnost braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. 


Učinit ću sve da svi prijedlozi budu razmotreni, uvažavajući partnerski odnos s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kako bi našli najbolji model skrbi o toj populaciji, dodao je.


Na upit hoće li se sastati s vođama braniteljskog prosvjeda iz šatora u Savskoj 66 odgovorio je: "Vrlo brzo, vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana".


Na pitanje hoće li mu među suradnicima biti i jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški, Medved je kazao da je Glogoški njegov prijatelj. "S obzirom da dobro poznaje svu problematiku, bit će uvijek uz mene, i ja to očekujem i imat ću njegovu potporu. Svakako ću poslušati njegov savjet, odnosno omogućiti Glogoškom, kao i drugim predstavnicima braniteljskih udruga, da aktivno sudjeluju u kreiranju novih zakonskih rješenja", rekao je Medved.


Nije htio odgovoriti hoće li kao savjetnike zadržati Hermana Vukušića i Josipa Jurčevića, koje je doveo njegov prethodnik Mijo Crnoja, već je novinarima poručio neka dopuste da obavi razgovor s tim osobama i predstavi svoju viziju rada Ministarstva i da u konačnici donesu zajedničku odluku.


Medved se nakon toga kao novi ministar uputio u resorno ministarstvo u Savskoj ulici, a prije ulaska u zgradu srdačno se pozdravio i porazgovarao s nekima od prosvjednika u njihovu šatoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRANITELJI, TOMO MEDVED, SAVSKA 66