Hrvatska

ODJECI: Inicijativa Akademska solidarnost protivi se integraciji Filozofskoga fakulteta i KBF-a

Inicijativa Akademska solidarnost oštro se protivi "pokušajima nasilne integracije Filozofskog fakulteta (FF) i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu".

Piše: PolitikaPlus

Inicijativa Akademska solidarnost oštro se protivi "pokušajima nasilne integracije Filozofskog fakulteta (FF) i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu", najavljuje da će se aktivno boriti protiv spomenute integracije i svih drugih negativnih tendencija u visokom obrazovanju - od komercijalizacije, komodifikacije i privatizacije pa do nasilne retradicionalizacije i klerikalizacije.


U izjavi za javnost što ju je uputila u utorak, Inicijativa Akademska solidarnost navodi kako se "u javnosti već nekoliko godina govori o konzervativnoj kontrarevoluciji, koja se pod novom vlasti samo zahuktala - od prvobitne najave 'registra izdajnika', preko nasrtaja na slobodu medija i sve češćeg javnog zastrašivanja 'nepodobnih' s najviših razina."


 S druge pak strane, smatra ta inicijativa "ekonomski modeli koji će se gurati očekivani su i predviđani - od privatizacija preko daljnje komercijalizacije zdravstva i nedovoljnog izdvajanja za znanost i obrazovanje". Zato Akademska solidarnost "odbija totalitarističku infiltraciju konzervativnoga političkog konglomerata u sve pore društva", ali i upozorava da su "neki aspekti konzervativne kontrarevolucije u široj javnosti potpuno nepoznati".


 Uz ocjenu kako se "daljnja komercijalizacija, komodifikacija i privatizacija visokog obrazovanja, često u žarištu političkih borbi još od 2008. i 2009., pripremaju kroz daljnje smanjivanje izdvajanja za obrazovanje i znanost iz proračuna" ističe se da se "na polju visokoga školstva sprema ofanziva drukčije vrste - integracija FF- a (koji se inače, opravdano ili ne, smatra bastionom progresivne misli) s ni više ni manje nego s KBF-om".


 Dodaje se kako je nejasno po kojem bi se to logičkom kriteriju "jedan društveno-humanistički fakultet mogao spajati s učilištem na kojem se obrazuju vjeroučitelji, crkveni orguljaši i različiti katolički birokrati".


 Naravno, tvrdi Inicijativa Akademska solidarnost, "logika tu nema nikakve veze. Na prizemnoj razini riječ je o političkim 'dealovima' uobičajenoga tipa – bivšem dekanu FF-a Damiru Borasu su 2014. trebali glasovi s KBF-a da bi bio izabran za rektora Sveučilišta u Zagrebu, a ideja integracije FF-a i KBF-a mu ni ideološki nije bila mrska (dovoljno se sjetiti prvoga, kontroverznoga medijskog istupa novog rektora Borasa o 'biblijskim vrijednostima', a već tada se, potpuno netransparentno i ispod žita, pokušala provesti integracija, ali nije uspjela zbog otpora na FF-u, pa se sklapanje ugovora prolongiralo za dvije godine".


 "Trenutačni dekan FF-a Vlatko Previšić, po svemu je nasljednik prethodnoga dekana i njegov 'igrač'  pa zato ni ne čudi da sadašnja uprava FF-a, u fingiranju javne rasprave na Fakultetu, pokušava silom progurati neznatno promijenjen i i dalje netransparentan ugovor FF-a i KBF-a (a na štetu svojih studenata i profesora), pri čemu ne prezaju čak ni od ucjena pa se pojedinim odsjecima neizravno daje do znanja da neće dobiti nova docentska", stoji u izjavi.


 Inicijativa smatra kako je "bez ikave sumnje, riječ o napadu na sekularnost visokog obrazovanja, daljnjem pokušaju premrežavanja Crkve i države, pokušaju još čvršće integracije vjeronauka u osnovnom i srednjem školstvu, kao i o praktički izravnom političkom napadu na jedan fakultet koji trenutačna vlast može, bar dijelom, smatrati 'disidentskim' i 'buntovničkim' jer s njega dolazi čitav niz javnih intelektualaca koji se ne slažu s konzervativnim idejama koje promiče nova vlast, kao što je u prošlosti upravo FF bio izvor više studentskih gibanja koji su išli protiv ekonomskoga smjera u kojem ide ova (kao i bivša) vlast".


 "Želimo slobodno i otvoreno sveučilište, spremno na kritičko propitivanje svijeta oko sebe, a ne sveučilište kao psa čuvara sistema i promotora uskogrudnih i nazadnih ideja, koje služe samo očuvanja trenutnog statusa quo", zaključila je Inicijativa Akademska solidarnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILOZOFSKI FAKULTET, Akademska solidarnost, KBF