Hrvatska

BANSKI DVORI: Branitelji kritizirali vladajuće, Orešković se sastao s njima: Ministar idući tjedan

Na sastanku su bili i potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastao se s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata. Na sastanku su bili i potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov. 


Bio je to prvi takav sastanak branitelja s članovima nove vlade. Raspravljalo se o svim problemima branitelja koji su se, kako kažu, nagomilali u posljednje četiri godine. Đuro Glogoški rekao je da se u mandatu bivšeg ministra Predraga Matića nije ništa rješavalo. Dogovoren je nastavak razgovora idući tjedan, a premijer je rekao da mu je prioritet izabrati ministra kad se vrati iz Bruxellesa sa sastanka koji je 8. ožujka. Na pitanje je li kandidat Milijan Brkić, rekao je da prvo mora razgovarati s više kandidata.


Branitelji Vladi: Ponižavate nas i nesposobni ste 


Hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, uputili su u povodu 500 dana prosvjeda otvoreno pismo hrvatskim dužnosnicima tražeći od njih da se drže predizbornih obećanja i, prije svega, da odaberu ministra branitelja. 


Poštovana gospodo, sigurni smo da znate sve činjenice o nama i našim sudbinama, ali nismo sigurni jeste li ikada pokušali razumjeti čovjeka kojemu nedostaju noge ili osobu koja ne može obavljati osnovne tjelesne funkcije, a otišla je u rat u cvijetu mladosti i mogla se odseliti na vrijeme pa se vratiti kao dobro školovani stručnjak kojega sada svi vi tako tražite. 


Poštovana gospodo, sigurni smo da znate da naša udruga već 500 dana uporno i dostojanstveno prosvjeduje protiv emocionalne, političke, ljudske i materijalne nepravde koja se događa našim članovima, stopostotnim invalidima rata, a i drugim skupinama HRVI-ja i svim sudionicima Domovinskog rata. 


Mi smo još tu ispod Šatora. Vi ste nas zaboravili, ali mi ne možemo zaboraviti nepravdu i poniženja koja se još uvijek događaju i vi ih ne ispravljate, odnosno ne pokazujete volju za ispravljanjem. 


Prije izbora ste nam bili dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez vaših osmijeha i tapšanja po našim paraliziranim ramenima. Znamo da je neugodno biti u društvu mladih momaka i djevojaka koji su u kolicima, a Vi ste sada zabavljeni drugim brigama i zadacima. 


No, poštovana gospodo iz vladajuće koalicije, poštovani gospodine Oreškoviću, a posebno poštovana gospođo predsjednice, zar nije sramotno da je još uvijek nemoguće pronaći ministra koji bi bio odgovoran za problematiku branitelja, posebno ratnika i invalida i njihovih obitelji? Zar je to jedina skupina kojoj se ne može pronaći ministar jer svakoga se proglašava lopovom? To je za nas znak nepravde, ponižavanja i vaše nesposobnosti. 


Zar su svi vaši ministri sigurno toliko moralni da su prošli te navodne filtere, a samo ministra branitelja je teško pronaći jer će javnost, uglavnom ona ista koja je pisala hvalospjeve Titu i Jugoslaviji, svakoga proglasiti lopovom?


Poštovana gospodo, naši problemi nisu samo materijalne naravi, oni su često emocionalne prirode i odražavaju se kroz velik broj samoubojstava i depresiju koja je zahvatila braniteljsku populaciju. Svojim nečinjenjem vi postajete sudionici svakoga samoubojstva i djelatno šaljete poruku hrvatskom narodu da je njegova žrtva za slobodu bila velik promašaj. 


Gospodo, mi stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi smo izgubili najviše što se može izgubiti, ali još uvijek nismo izgubili dostojanstvo, volju i ljubav za hrvatski narod. Spremni smo, iako malobrojni, u kolicima opet stati u prvi red da vam pokažemo da niste izabrani da bi dijelili fotelje nego što ste izabrani da preuzmete odgovornost i za branitelje.


Naš prosvjed je bio iniciran bezobrazlukom i neviđenim objedama bivših dužnosnika vlade koja se nije libila na nas, stopostotne invalide, poslati policiju s pendrecima, poručuje se u otvorenom pismu koje je dužnosnicima u ime Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine uputio tajnik Udruge Marko Radoš. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, tihomir orešković