IT

PRVA SLUŽBENA ISTRAGA: Njemačka istražuje Facebook zbog sumnje u zloupotrebu položaja na tržištu

Savezni njemački ured za kartele sumnja da uvjeti o privatnosti te društvene mreže krše zakone o zaštiti podataka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačke vlasti istražuju Facebook zbog sumnje u zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, što je prva službena istraga takve vrste s kojom je suočena ta društvena mreža.

 

Savezni njemački ured za kartele sumnja da uvjeti o privatnosti te društvene mreže krše zakone o zaštiti podataka. Ured istražuje je li zbog tržišne dominacije Facebooka njegovi uvjeti o privatnosti predstavljaju zloupotrebu tržišne snage.

 

"Dominantne tvrtke su predmetom posebnih obveza", izjavio je predsjednik ureda za kartele Andreas Mundt. "Za internetske usluge koje se  financiraju od oglašavanja poput Facebooka, korisnički podaci su iznimno važni. Zbog toga je bitno je i s aspekta zlouporabe tržišne snage ispitati jesu li potrošači dovoljno informirani o vrsti i opsegu prikupljenih podataka".

 

Istraga će se fokusirati na američko poslovanje Facebooka, kao i poslovanje njegovih njemačkih i irskih podružnica, priopćio je ured, dodajući da je Facebook dominantan na tržištu društvenih medija i oslanja se na prihode od oglašavanja koji se generiraju na temelju "velike količine osobnih podataka korisnika". A korisnici moraju pristati na to prikupljanje podataka kao uvjetu koji će im omogućiti korištenje mreže.

 

"Korisnici to teško mogu razumjeti i procijeniti opseg prihvaćenog ugovora ", navodi se u priopćenju saveznog ureda za kartele. "Postoji znatna sumnja u dopuštenost tog postupka, posebice prema važećem nacionalnom zakonu o zaštiti podataka. Ako postoji veza između takvog kršenja i tržišne dominacije, to također može predstavljati zloporabu prema zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja".

 

 Iz Facebooka poručuju kako su uvjereni da poštuju zakone i raduju se suradnji s uredom za kartele.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FACEBOOK, NJEMAČKA