Znanost

VELIKO PRIZNANJE: Primorac predsjednik Odbora za međunarodne odnose Akademije za forenzičke znanosti SAD-a

Ovim imenovanjem Primorac je, naime, preuzeo odgovornost predstavljanja AAFS na međunarodnom planu, koordinaciju rada članstva sa svih kontinenata te promociju načela i kriterija izvrsnosti AAFS-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dr. Dragan Primorac imenovan je predsjednikom Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti (AASF), objavio je John Gerns, predsjednik AAFS-a u svom završnom obraćanju na godišnjoj Skupštini te organizacije koja se održala od od 22. do 27. veljače u Las Vegasu, u američkoj saveznoj državi Nevadi.


Na godišnjoj skupštini Američke akademije za forenzičke znanosti okupilo se više od 5.000 članova koji su tijekom šest radnih dana, održali više od 1 000 izlaganja.


Uz uvodnu riječ dosadašnjeg predsjednika AAFS-a,  dr. Victora Weedena sa Sveučilišta George Washington, tijekom otvaranja skupa o važnosti forenzičkih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma govorila je i zamjenica državnog odvjetnika SAD-a i predsjednica Nacionalnog vijeća za forenzičke znanosti Ministarstva pravosuđa SAD-a Sally Quillian Yates.


Nakon izlaganja zamjenica državnog odvjetnika Yates se susrela s dr. Primorcem s kojim je razgovarala o područjima moguće suradnje, priopćeno je iz Ureda dr. Primorca.


Ovim imenovanjem Primorac je, naime, preuzeo odgovornost predstavljanja AAFS na međunarodnom planu, koordinaciju rada članstva sa svih kontinenata te promociju načela i kriterija izvrsnosti AAFS-a.


 Američka Akademija za forenzičke znanosti najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti sa sjedištem u američkom Colorado Springsu i ima više od 7.000 članova iz 50 saveznih država SAD-a, te Kanade i iz 68 pridruženih država svijeta.


U njenom radu sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva, djelatnici Federal Bureau of Investigation (FBI) i The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici, profesori i znanstvenici s američkih znanstvenih institucija i sveučilišta.


AAFS svoj rad objedinjuje kroz 11 zasebnih sekcija koje obuhvaćaju područja kriminalistike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa, medicinskih i tehničkih znanosti, te niza subspecijalističkih područja. 


Službeni časopis AAFS-a je vodeći svjetski forenzički časopis Journal of Forensic Science, a godišnji sukupovi se tradicinalno održavaju koncem veljače. Od prošle godine AAFS ima potpisan ugovor o suradnji s International Society of Applied Biological Sciences (ISABS), čiji je predsjednik dr. Primorac

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

znanost, dragan primorac, sad