Znanost

'PUKOTINE U VREMENEU': Zašto su gravitacijski valovi tako veliko otkriće

Ovo otkriće otvara mogućnost da na jedan potpuno novi način proučavamo svemir.

Piše: PolitikaPlus

Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da su izravno otkrili gravitacijske valove, koje je fizičar Albert Einstein prije 100 godina prvi opisao kao "pukotine u tkivu prostora i vremena", javljaju agencije.

 

Nakon višedesetljetnih napora to otkriće potvrđuje važno predviđanje Einsteinove teorije opće relativnosti iz 1915., čime je potvrđena i posljednja njegova dosad nepotvrđena teorija po kojoj se gravitacijski valovi kreću brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru.

 

Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove, koji su sve snažniji što je masa tijela veća i što se brže kreće.

 

Što su gravitacijski valovi?Otkriće je  zadnji komad koji potvrđuje opću teoriju relativnosti koju je Einstein postavio već prije 100 godina. Do sad smo imali samo indirektne indikacije za postojanje gravitacijskih valova. Oni nastaju kada imamo kataklizmičke događaje u svemiru npr. da se netronske zvijezde ili crne rupe sastaju, sudaraju, kruže jedne oko drugih. Napravi je jedna distorzija ili poremećaj u prostor-vremenu u koji su svi uronjeni. Oni se šire dalje kao val, nešto kao valovi na vodi kada bacimo kamenčić, rekao je Goran Duplančić sa Zavoda za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković.Ovo otkriće otvara mogućnost da na jedan potpuno novi način proučavamo svemir. Možemo doslovno reći da smo do sada vidjeli, a da sada možemo i čuti stvari koje se događaju u svemiru. Neke stvari koje do sada nismo mogli vidjeti npr. fiziku crnih rupa. sada ih možemo direktno opažati kroz nešto što bismo nazvati gravitacijskoj astronomije. Ovaj događaj bi mogao biti rođenje gravitacijske astronomije, kazao je.Na osnovu proučavanja koja će uslijediti i ako rekonstruiramo kako se Einstenova gravitacija ponaša u slučaju kada imamo velike mase i energeije to će nam značajno pripomoći da možemo shvatiti uvjete na početku svemira, smatra Duplančić. Lovac na gravitacijske valove LIGO u SAD-u sastoji se od dva kompleksa. Oni su međusobno udaljeni čak 3000 kilometara. Jedan je u saveznoj državi Louisiani, dok je drugi u Washingtonu. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAVITACIJSKI VALOVI, SVEMIR