Hrvatska

JASNA PORUKA: Tomislav Karamarko: Nitko neće formirati komisije i istražna tijela koja će kopati po tuđoj prošlosti

'Usprkos svemu što su napravili i dali za ovu zemlju, branitelji su godinama bili izvrgnuti pravom progonu koji je ponekad sličio srednjovjekovnom lovu na vještice.'

Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko napisao je na Facebooku da će raditi na demokratizaciji hrvatskog društva. "Borba za istinu i suvremenu demokratsku državu u kojoj svatko mora snositi posljedice svojeg društvenog angažmana nema alternative. Jedino u tom smislu možemo govoriti o lustraciji. Nitko u Republici Hrvatskoj neće provoditi lov na ljude. Nitko neće formirati komisije i istražna tijela koja će kopati po tuđoj prošlosti", napisao je Karamarko i dodao da "moramo zauzeti jasno stajalište prema suvremenim zbivanjima". 


Naglasio je da u suvremenoj hrvatskoj državi nema mjesta za vrijednosti koje su bile temelj društva u Jugoslaviji. "Vrijednosti na kojima se temelji Republika Hrvatska proizlaze iz Domovinskog rata i srednjoeuropske demokratske tradicije. Svojim jasnim stavom prema vrijednostima na kojima počiva hrvatska država i demokracija moramo stati na put onima kojima smetaju osobna prava i slobode, kojima smeta samostalna i suverena Republika Hrvatska i koji ne poštuju pravni poredak", zaključuje Karamarko.


U drugom statusu je napisao da su branitelji jedan od stupova demokracije. "Cijelo društvo mora imati poseban senzibilitet prema našim braniteljima iz Domovinskog rata. Moramo razumjeti kroz što su oni prošli i koliku su žrtvu podnijeli. Usprkos svemu što su napravili i dali za ovu zemlju, branitelji su godinama bili izvrgnuti pravom progonu koji je ponekad sličio srednjovjekovnom lovu na vještice. Sve to je bilo praćeno provokacijama poput onih kad je na HNK-u u Rijeci baš na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zastava spuštena na pola koplja", piše Karamarko. 


"Ne treba nitko biti zabrinut ako branitelji nekom svojom izjavom sad pokažu kako je to bilo i kako su se oni osjećali kad im se prijetilo izradom registra branitelja. Dajmo našim braniteljima vremena da jasno artikuliraju svoje interese i nemojmo im osporavati demokratska prava koja su drugi sebi dopustili", zaključuje u drugom statusu potpredsjednik Vlade. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, registar izdajnika, tomislav karamarko, vlada