Hrvatska

MARKO JURIČ: 'Dogodila se monstruozna zamjena teza, protiv mene pokrenut javni linč'

Etički forum HNiP-a pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti.

Piše: PolitikaPlus

Novinar Marko Jurič, koji je zbog upozoravanja građana da bi ih na Cvjetnom trgu u Zagrebu mogli zaklati "četnički vikari" našao na udaru kritika dijela javnosti, danas se oglasio priopćenjem. Tvrdi da je protiv njega i protiv cijelog slobodno mislećeg hrvatskog naroda i građanstva pokrenut linč


- U cijeloj priči dogodila se monstruozna zamjena teza, prema kojoj veličanje četništva u Hrvatskoj nije govor mržnje, nego je govor mržnje kada se skrene pozornost na to. Pokazao  sam i dokazao u svojoj emisiji kako pojedini svećenici Srpske pravoslavne crkve veličaju  četništvo. U svojem, ponekad ciničnom stilu, odjavio sam emisiju upozoravajući Zagrepčane na opasnost od potencijalnih četničkih koljača koji bi mogli istrčati iz srpske pravoslavne  crkve na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U trenutku dok sam to izgovarao, bio je to smišljeni verbalni šok, s ciljem da skrenem pozornost javnosti na evidentni problem promidžbenog  djelovanja četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Naime, više puta sam u svojim emisijama  na to upozoravao, ali bez reakcije javnosti. Ako je takav stil, takva metoda verbalnog šoka, pa i provokacije, dopušten HNK-u u Rijeci, zašto meni nije? - stoji u Juričevom priopćenju.


Jurič optužuje da je prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, zagrebački mitropolit Porfirije, bio sudionikom veličanja četništva na koje je htio ukazati u svojoj emisiji Markov trg na televiziji Z1, što je potkrijepio i video-snimkama.


 Protiv mene je pokrenut javni linč - poručuje Jurič.


- Posljedice tog linča su prijetnje fizičkim napadima i likvidacijom koje su mi počele stizati, i još mi stižu, a koje sam prijavio policiji - dodaje.


Etički forum HNiP-a pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti


O svemu se oglasio i HNiP, čijeg je tajništva Jurič inače član.


"Hrvatski novinari i publicisti ograđuju se od svakog neprimjerenog javnog govora, provokacije ili izjave koja bi mogla naštetiti bilo kojoj društvenoj skupini ili pojedincu. Zalažemo se za visoke etičke standarde, poštivanje prava na dijalog i uvažavanje mišljenja svih strana te stoga način, na koji je gospodin Marko Jurič uživo odjavio emisiju Markov trg, smatramo neprikladnim. Ne želeći prejudicirati o pravnom meritumu i kvalifikacijama govora mržnje za koje su isključivo mjerodavne hrvatske institucije, Etički forum pokrenuo je postupak utvrđivanja odgovornosti kolege Juriča, uvažavajući njegove argumente, stavove, ali i izraze žaljenja. O zaključcima Etičkog foruma ovisit će i eventualno izricanje sankcije.


HNiP također osuđuje neprimjerenu reakciju Igora Mirkovića koja je neukusna i graniči s javnim pozivom na linč te nije samo kritika kolegi Juriču već uvredljiva svima koji nisu istomišljenici njegovog "crno – bijelog" svijeta. Mišljenja smo da navedeni slučaj ne bi trebalo politički instrumentalizirati s obzirom na niz drugih primjera izostanka osude učestalog govora mržnje protiv braniteljske populacije, Domovinskog rata, Katoličke crkve i svih ostalih pojedinaca novinara, znanstvenika, intelektualaca koji se ne uklapaju u ekstremno lijevi svjetonazor."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

četnici, mediji, z1, marko jurič, hnip