Energetika

MINISTRASTVO: Benzin od utorka jeftiniji, dizel skuplji

Cijene benzina od utorka bi mogle pojeftiniti oko 6 do 7 lipa po litri, a dizela poskupjeti oko 2 lipe po litri.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cijene benzina od utorka bi mogle pojeftiniti oko 6 do 7 lipa po litri, a dizela poskupjeti oko 2 lipe po litri, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva na svojim internetskim stranicama.

 

 "Prema današnjem izračunu, zbog pada cijena benzina na Mediteranu od 2,75 posto i rasta cijena dizela 0,2 posto u odnosu na prošli tjedan te zbog rasta tečaja dolara od 0,7 posto, cijene motornih goriva će se od sutra promijeniti. Cijene benzina bi tako od sutra mogle pojeftiniti oko 6 do 7 lipa po litri, dok bi istodobno dizelska goriva mogla poskupjeti oko 2 lipe po litri", navode iz Ministarstva.


 Napominju kako je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj slobodno pa nove cijene u konačnici prvenstveno ovise o odluci trgovaca.
 Ujedno podsjećaju da je jedino službeno mjesto s točnim cijenama motornih goriva svih benzinskih postaja u Hrvatskoj, na portalu i aplikaciji o cijenama goriva Ministarstva gospodarstva www.min-go.hr.

 

Pad cijena sirove nafte na svjetskim tržištima 

 

 Cijene sirove nafte u ponedjeljak su skliznule na svjetskim tržištima na kojima se ne nazire kraj prekomjernoj opskrbi zbog koje su cijene 'crnog zlata' pale za gotovo 70 posto od početka silaznog trenda sredinom 2014. godine. Nakon snažnog rasta prošloga tjedna, cijena nafte na londonskom tržištu pala je u ponedjeljak za 31 cent, na 37,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom sirove nafte trgovalo po cijeni od 37,63 dolara, što znači da mu je cijena smanjena za 47 centi u odnosu na zatvaranje u prethodnom trgovanju.  Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela nafte iz njegove referentne košarice u četvrtak iznosila 32,14 dolara, što je za gotovo 90 centi više nego dan ranije.

 

 Iako je američko tržište bilo blago prenapregnuto, međunarodna tržišta ostala su prekomjerno opskrbljena jer proizvođači poput Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dnevno proizvode od pola milijuna do dva milijuna barela sirove nafte više nego što je potražnja. Sve to događa se u vrijeme usporavanja aktivnosti u razvijenim i gospodarstvima u nastajanju, ponajprije u Aziji, tumače analitičari.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dizel, benzin, gorivo