Hrvatska

BOŽIĆ: Pročitajte božićnu čestitku kardinala Josipa Bozanića

U hrvatskom društvu i ovoga Božića još uvijek tražimo rješenja pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić uputio je u četvrtak božićnu čestitku u kojoj je svima poželio blagoslovljen Božić, svetkovinu Isusova rođenja, te poručio da ovogodišnji Božić slavimo u posebno iznimnom vremenu kada se ne preispituje samo čovjek, kada kroz kušnje ne prolaze samo brak i obitelj i kada oni kojima je zadaća jamčiti sigurnost, postojanost, jasnoću u važnim pitanjima pokazuju svojevrsno nesnalaženje.

" U hrvatskom društvu i ovoga Božića još uvijek tražimo rješenja pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje, a blago rečeno, zbunjeni gledamo kada se javno obezvrjeđuju naše svetinje. I izvan naše domovine još uvijek se traži pravi odgovor na migrantsku i izbjegličku krizu, a prijeteći su i nagovještaji daljnjega razbuktavanja međunarodnih nemira i napetosti te, uopće, političke i društvene nestabilnosti. Sve to silno odudara od božićnog mira, zajedništva i ljepote koju je Bog donio svijetu po svojem sinu", poručio je kardinal Bozanić.
 
Molim Boga, nastavio je, da svatko od nas, u kako god se teškom stanju nalazio, pritisnut možda bolešću, neimaštinom, međusobnim razmiricama, brigom za budućnost, otkrije da se ljepota življenja postiže samo s Bogom. Molim Gospodina da u svijetu prokrči put kojim će proći mir, da prestanu eksperimenti koji ugrožavaju čovjekovu budućnost, da se probude pozaspale savjesti koje mogu pomoći povratku mira i ljepote za sve ljude i čitavu Zemlju, istaknuo je kardinal Bozanić poručivši da treba vjerovati da se u životu pojedinca i zajednice sve mijenja onog trenutka kad se otvorimo Bogu.
 
Ističući da ulazimo u noć u kojoj se slavi rođenje Isusa, Sina Božjega, Bozanić je istaknuo da je to i noć velikog traganja, noć u kojoj Bog traži čovjeka zato jer mu je svaki drag i jer ljubi sve ljude.
 
Bozanić je naglasio da ljudsko biće u dubini duše čezne za Bogom, za spasiteljem, za izbaviteljem iz tolikih beznađa. Božićno nas otajstvo duboko dira, jer "svojim se naime utjelovljenjem Sin Božji na neki način sjedinio sa svakim čovjekom. Radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio ljudskim srcem" i stoga je Božić navještaj Božje ljubavi, Božjeg milosrđa prema svakom muškarcu i ženi.
 
Božićno otajstvo, naveo je kardinal, prati i određena napetost. Na jednoj su strani Josip i Marija u traženju mjesta gdje će se Isus roditi, mudraci s istoka traže novorođeno dijete da mu se poklone, anđeli traže pastire da im objave radosnu vijest... S druge pak strane, jeruzalemska se vlast uznemirila, a kralj Herod tragajući za Djetetom, za koje je pisano da će biti novi kralj, izvršio je pokolj nad nevinom dječicom. Svi su te noći, tih dana, tražili, jedni da dožive ljepotu Isusove blizine, a drugi da je unište čim se pojavi.
 
"Usuđujem se reći da se to i danas događa jer mnogi kad govore o svojemu nemiru, nezadovoljstvu, napetosti, kažu da stalno traže "ono nešto", a to nikako da pronađu. Odavno je jasno da se istinska ljepota ne može mjeriti fizičkim mjerilima ili blještavilom, nego čistoćom duha, svježinom duše; mirom što ga ne daje svijet, nego samo Bog. Božić je vrijeme suočavanja s istinom", istaknuo je kardinal Bozanić.
 
Podsjetio je da je ovogodišnja proslava Božića uronjena u Svetu godinu Izvanrednog jubileja milosrđa te dodao kako moli za sve, da trajno čeznu za susretom s Bogom i nikada ne zaborave da ih Bog ljubi.
 
Radujmo se hrvatskom Božiću koji je uvijek mio i raspjevan poručio je kardinal Josip Bozanić zaželivši svima koji vjeruju u Krista, i svima koji tragaju za istinskom ljepotom blagoslovljen Božić, svetkovinu Isusova rođenja!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kardinal, josip bozanić, božić