Svijet

BRITANSKI PREMIJER: David Cameron traži od zastupnika zračne udare na IS u Siriji

Naglasio je zastupnicima da je Velika Britanija već ionako cilj IS-a te da je jedini način da se tom odupre odmah poduzeti akcije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski premijer David Cameron založio se u parlamentu u četvrtak za zračne udare na IS u Siriji ističući da Velika Britanija ne može "prepustiti svoju sigurnost drugim zemljama".

 

"Mislim da moramo proširiti našu vojnu kampanju na IS i na Siriju", poručio je zastupnicima. "Pogrešno je da Velika Britanija prepusti svoju sigurnost drugim zemljama i da očekuje da će zračne postrojbe drugih zemalja ponijeti teret i rizik napada na IS u Siriji kako bi se zaustavio terorizam ovdje u Britaniji", rekao je.

 

Premijer je zanijekao tvrdnje da će na taj način učiniti od svoje zemlje metu za terorističke napade. Naglasio je zastupnicima da je Velika Britanija već ionako cilj IS-a te da je jedini način da se tom odupre odmah poduzeti akcije.

 

"Moramo se pobrinuti za IS u Siriji, kao što to činimo u susjednom Iraku, kako bi se suočili s prijetnjom koju IS predstavlja u regiji i zajamčili našu sigurnost ovdje", istaknuo je Cameron. "Što duže dopustimo IS-u da jača u Siriji, veća će biti prijetnja", dodao je on.

 

On je pred parlamentarnim povjerenstvom za vanjske poslove branio svoje stajalište da London mora krenuti sa zračnim udarima u Siriji. To se povjerenstvo početkom studenoga izjasnilo protiv udara, ocjenjujući da bi se London trebao usredotočiti na diplomatske napore kako bi ondje vratio mir.

 

Otada se situacija promijenila jer su napadi u Parizu 13. studenoga izazvali strahove u Britaniji koja se boji da će postati sljedeća meta IS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

david cameron, isil, london