Regija

PRIŠTINA: Novi incidenti oporbe u kosovskom parlamentu, bačen suzavac

Oporbeni zastupnici u kosovskom parlamentu ponovno su opstruirali održavanje sjednice upotrijebivši suzavac i papreni sprej.

FOTO: Hina
Piše: PolitikaPlus/Hina

Oporbeni zastupnici u kosovskom parlamentu ponovno su opstruirali održavanje sjednice upotrijebivši suzavac i papreni sprej, prenose u utorak beogradski elektronički mediji iz Prištine.

 

Na dnevnom redu skupštine trebao je biti nacrt državnog proračuna za 2016. godinu, ali su zastupnici oporbenih stranaka opkolili skupštinsku govornicu u trenutku kad je predsjednik parlamenta Kadri Veseli otvorio sjednicu.

 

U dvoranu je tada ušlo više desetaka zaštitara koje je bivši vođa Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti zasuo tzv. paprenim sprejom, kojim je pošpricao i pojedine ministre kosovske valde.

 

Istodobno, oporbeni zastupnici bacili su suzavac u skupštinsku dvoranu nakon čega je predsjednik parlamenta prekinuo sjednicu i pozvao šefove zastupničkih klubova na sastanak.

 

Predsjedništvo kosovskog parlamenta je, nakon ponovljenog incidenta sa suzavcem, pozvalo da se sjednica održi u drugoj dvorani.

 

Poslije prekida zasjedanja kosovska policija potpuno blokirala drugi kat zgrade i kontrolira prolaz.

 

Ovaj incident četvrti je posljednja dva i pol mjeseca otkad oporba blokira rad Skupštine Kosova zahtijevajući odustajanje od Sporazuma o zajednici srpskih općina, što je dio bruxelleskog sproazuma o normalizaciji odnosa Beogarda i Prištine od 19. travnja 2013. godine.

 

Istodobno su se ispred parlamenta u znak potpore oporbi okupili prosvjednici koji su pripadnike policije i zgradu parlamenta gađali kamenjem, bocama i molotovljevim koktelima.

 

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je kako su oporbene akcije "kriminalne" te je pozvao "institucije da poduzmu mjere jer je u pitanju država". 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

suzavac, kosovski parlament, kosovo, oporba