Svijet

NESUGLASICE: Svađa Moskve i Washingtona o Kosovu na zasjedanju UNESCO-a

Kandidatura Kosova za UNESCO, o kojoj će zemlje članice glasati u ponedjeljak, izazvala je u petak na tribini UN-ove organizacije neslaganja Rusije i SAD.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kandidatura Kosova za UNESCO, o kojoj će zemlje članice glasati u ponedjeljak, izazvala je u petak na tribini UN-ove organizacije neslaganja između ruskog ministra vanjskih Sergeja Lavrova i drugog čovjeka američke diplomacije Antonyja Blinkena.


"Neprihvatljivo je bilo kakvo politiziranje kulturnih veza", rekao je Sergej Lavrov na zasijedanju Opće konferencije Unesco-a na kojem od utorka sudjeluje 195 država članica te organizacije.

 

"Neki naši kolege pokušavaju svim sredstvima pokrenuti prijem Kosova, očitim kršenjem rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", dodao je govoreći o "vrlo opasnoj" proceduri.

 

Ta rezolucija usvojena 1999. odredila je načine završetka sukoba na Kosovu.  Ona je predviđala "bitnu autonomiju" pokrajine u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) i u toj se rezoluciji nije spominjala mogućnost njene neovisnosti.

 

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost 2008., a zemlju je priznalo više od sto zemalja, među kojima Sjedinjene Države i većina članica Europske unije.

 

Zamjenik američkog državnog tajnika Antony Blinken je rekao da to pitanje nije povezano s pitanjem kandidature za UNESCO.

 

"Postoji put pristupa Kosova organizaciji, put koji ne blokira rezolucija 1244",. rekao je na zasijedanju UNESCO-a, nekoliko sati nakon Lavrova.

 

 "Ne radi se o pitanju priznanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo ili specijalizirane agencije poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podržavaju njegovu kandiaturu", rekao je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MOSKVA, KOSOVO