Svijet

ISTRAGA: Pronađena crna kutija ruskog zrakoplova koji je pao u Egiptu

Crna kutiju će analizirati stručnjaci, stoji u priopćenju, u kojem se precizira da je vojska dosad prebacila 129 tijela u mrtvačnicu i nekoliko bolnica u Kairu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Egipatske vlasti su pronašle crnu kutiju ruskog zrakoplova Airbus A321 koji je u subotu pao na Sinaju, pri čemu su poginule 224 osobe, objavio je ured premijera Šerifa Ismaila u priopćenju.

Crna kutiju će analizirati stručnjaci, stoji u priopćenju, u kojem se precizira da je vojska dosad prebacila 129 tijela u mrtvačnicu i nekoliko bolnica u Kairu.

Egipatski ministar za zračni promet Hosam Kamal izjavio je za dnevnik al-Ahram da ruski zrakoplov nije uputio poziv u pomoć, već je komunikacija između njega i egipatske službe kontrole leta bila normalna i neprekidna sve dok zrakoplov nenadano nije nestao s radara.

Francuski Ured za istraživanje nesreća (BEA) objavio je u subotu da će poslati dvojicu svojih stručnjaka i šest tehničkih savjetnika proizvođača zrakoplova Airbusa u Egipat kako bi sudjelovali u istrazi nesreće ruskog zrakoplova.

Toj ekipi će se pridružiti dvojica istražitelja BFU-a (njemački ured za istraživanje nesreća) koji predstavljaju proizvođača i četvorica istražitelja MAK-a (ruski  ured za istraživanje nesreća) koji predstavljaju državu iz koje je zrakoplovna tvrtka, precizira BEA u priopćenju.

Neke velike zrakoplovne tvrtke odlučile su privremeno preusmjeriti letove kako njihovi zrakoplovi ne bi letjeli iznad područja na kojem je pao ruski zrakoplov. Tako Air France od subote poslijepodne iz opreza ne leti preko Sinaja, dok se ne odluči drukčije, rekla je jedna glasnogovornica te kompanije, prenosi AFP. Ta mjera je poduzeta u očekivanju objašnjenja uzroka pada zrakoplova, dodala je.

I Lufthansa do daljnjega neće letjeti preko Sinaja, rekla je jedna glasnogovronica njemačke zrakoplovne kompanije za dnevni list Die Welt, također napomenuvši da je ta mjera poduzeta iz sigurnosnih razloga dok se ne doznaju uzroci pada zrakoplova, za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Daesh.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PAD ZRAKOPLOVA, ZRAKOPLOV, EGIPAT