Kultura

DUBROVNIK: Premijerom 'Kazina' počinje sezona u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

'Neke stvari opisane u romanu nisu se nimalo promijenile od vremena njegova nastanka.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prva ovogodišnja premijera u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, predstava ''Kazin'' u režiji Ivice Kunčevića po istoimenom romanu Feđe Šehovića bit će postavljena u subotu navečer.

 

Redatelj Ivica Kunčević istaknuo je uoči premijere kako se neke stvari opisane u romanu nisu nimalo promijenile od vremena njegova nastanka, prije gotovo pola stoljeća.

 

 ''Drago mi je da sam kao Feđin đak, u sezoni koja se bavi dramatizacijom dubrovačkog romana, imao prilike režirati ovaj roman star skoro pola stoljeća. Nažalost za našu stvarnost, a srećom za našu predstavu, vrijeme se nije nimalo promijenilo tako da sve političke gluposti oko zatvaranja i otvaranja kazina, stranačka prepucavanja koja se događaju u predstavi u vrijeme stare Jugoslavije, su ostala ista i dan danas'', rekao je Kunčević.

 

 Glumci Zijad Gračić i Maro Martinović uživali su u pripremi predstave i drže je komedijom koja će se svidjeti svima.

 

 ''Moj dubrovački san se nastavlja. Prošle godine sam radio s Ivicom Kunčevićem, a suradnja se nastavila na moju veliku sreću i zadovoljstvo. Ovo je jedna pitka komedija koja će se svidjeti svima, priča je svevremena, kao i akteri i njihova zanimanja koja su također svevremena'', rekao je Grčić.

 

 ''Ekipa je genijalna, osjećam se kao da sam u matičnom kazalištu. Ovo je jedna pametna i duhovita komedija, nadam se da će publika uživati u njoj. Kolege su odlične i nadam se da će predstava doživjeti puno izvedbi'', ističe Maro Martinović

 

 Radnja samog romana, smještena je u kontekst dubrovačke, ne tako davne prošlosti (iz perspektive vremena nastanka). Čini prvi dio je ciklusa od 6 romana, smiješne kronike Dubrovačka tralalalogija, te uvodi likove koji će se pojavljivati i u idućim naslovima ciklusa: Savršeno umorstvo, Veljun, Dogon, De bello ragusino, Knjiga postanka. 

 

 U prvom dijelu Tralalalogije, romanu Kazin, svi su događaji koncentrirani oko javne kuće koja uspješno posluje između dva svjetska rata, smještene neposredno uz Biskupsku palaču. U događaje oko kazina, kako se u Dubrovniku naziva javna kuća, upleteni su predstavnici dviju vodećih političkih stranaka u Gradu, u vrijeme napete predizborne kampanje. U mutnim politikantskim igrama svatko od njih želi izvući što više za sebe. 'Kazin' do sada nije bio uprizorivan, ovo je njegova prva kazališna adaptacija

 

 U predstavi glume Maro Martinović, Hrvoje Sebastijan, Boris Matić, Zijad Gračić, Zdeslav Čotić, Damjan Simić, Izmira Brautović, Glorija Šoletić, Nika Burđelez, Anđela Bulum, Srđana Šimunović, Petra Japunčić, Mirej Stanić, Nina Hladilo, Davor Erceg, Joško Gverović, Ivan Perić i Bruno Laptalo

 

 Scenograf je Ivica Prlender, kostimografkinja je Danica Dedijer, autor glazbe Neven Frangeš, dizajner svjetla Zoran Mihanović, a koreografiju potpisuje Zrinka Japunčić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstave, dubrovnik