Regija

SRBIJA-KOSOVO: Vučić zbog Kosova burno reagirao tijekom sastanka u Bruxellesu, pale su teške riječi

'Nemojte mi više govoriti o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete - nemojte.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa ponovili su svoju posvećenost primjeni svih sporazuma iz Bruxellesa, priopćeno je u utorak navečer iz ureda visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, dok beogradski mediji tvrde kako je Vučić "burno reagirao tijekom sastanka" ustvrdivši kako se Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obveze nisu ispunili.

U priopćenju iz ureda Federice Mogherini, koja je pozvala dvojicu premijera na neformalni susret u sjedištu EU-a, kaže se kako su Vučić i Mustafa "otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine", nakon ranijih najava da će na tom sastanku biti riječi o dosadašnjem napretku u međusobnom dijalogu i budućim koracima u provođenju bruxelleskog sporazuma.

Međutim, beogradski Blic na svojoj internetskoj stranici tvrdi kako su u Bruxellesu "pale tešške riječi između premijera Srbije Vučića i zamjenika kosovskog premijera Hašshima Thacija".

"Nemojte mi višše govoriti o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete - nemojte", citiraju beogradski mediji Vučićevo reagiranje na neformalnom sastanku sa ššeficom diplomacije EU-a i kosovskim premijerom.

Premijer Vučić je prije sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak precizirao da tema razgovora svakako ne može biti platforma u 36 točaka za pregovaračko poglavlje 35, koje se tiče pitanja Kosova, već nastavak razgovora s kosovskim Albancima.

Premijer Vučić prethodno je ocijenio da zajednička pregovaračka platforma za poglavlje 35, dokument koji je Europska komisija izradila i dostavila predstavnicima zemalja članica, sadrži niz stavki koje prejudiciraju status Kosova i uperene su protiv srpskih nacionalnih interesa te da su "za Srbiju lošije rješenje od formalnog priznanja neovisnosti Kosova".

Nakon sastanka u Bruxellesu beogradski Blic, pozivajući se na svoje dobro obviještene izvore, tvrdi kako je Vučić rekao da se "Srbija držžala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obveze nisu ispunili", te podsjetio da kosovska vlada i dalje nije donijela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opšćina, a da dogovor o katastru jošš iz 2011. godine uopšće nije počela primjenjivati.

Vučić je ošštro osudio nedavna uhićenja Srba na jugu Kosova i pokuššaj učlanjenja Kosova u UNESCO bez znanja Srbije.

Na svojoj web stranici Blic navodi kako su "razgovori bili teški", te da je doššlo i do verbalnog sukoba između Vučića i Thacija.

Pozivajući se na svoje izvore, Blic navodi da će o njemačkom amandmanu za pregovaračko poglavlje 35 za dva do tri dana biti razgovora u držžavnom vrhu u Beogradu.

Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić izjavio je u utorak uoči sastanka u Bruxellesu da se dodatno pogoršavaju uvjeti za eurointegracije Srbije i da se vrši pritisak da se Srbija natjera da izravno ili neizravno prizna neovisnost Kosova.

"Predlagač amandmana je Njemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska", rekao je Đurić za RTS prije sinoćnog sastanka Vučića i  dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da vijesti iz Bruxellesa "očito nisu ni povoljne ni dobre".

"Uz sve loše vijesti koje smo mogli čuti prethodnih dana, u vezi sa platformom i poglavljem 35, danas smo informirani da postoji i amandman koji nam dodatno otežava nastavak eurointegracija kroz platformu za poglavlje 35, predlagač je Njemačka, a amandman podržavaju Velika Britanija i Hrvatska", rekao je Đurić, naglasivši kako "EU treba otvoreno da reći da li Srbiju želi ili ne želi".

Prema ranijim planovima, Vučić i Mustafa bi se sljedećeg mjeseca ponovno trebali sastati u Bruxellesu u uobičajenom formalnom formatu bruxelleskog dijaloga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kosovo, aleksandar vučić, srbija, eu