Hrvatska

MINISTAR: Boris Lalovac: Novca za izbjeglice ima! HNB nazvao podružnicom ECB

'Novca ima i bit će ga bez obzira na to dolazi li on iz proračuna ili iz neke druge stavke.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u subotu prilikom obilježavanja Dana carinske službe kako će novca za izbjeglice biti bez obzira je li on iz proračuna ili iz neke druge stavke, a ponovno se obrušio na HNB nazvavši je podružnicom Europske središnje banke (ECB).

"Novca ima i bit će ga bez obzira na to dolazi li on iz proračuna ili iz neke druge stavke. Zasad nema nekih velikih troškova", odgovorio je Lalovac na pitanje koliki su dosadašnji troškovi izbjegličke krize. Dodao je da je Hrvatska spremna za ovo što nam se događa, ali i kako se nada da sve to neće predugo potrajati.

Ministar financija zasad još ne zna koliki su dosadašnji troškovi zbrinjavanja izbjeglica jer, kako je naveo, nema dovoljno podataka iz MUP-a, Ravnateljstva robnih zaliha, Ministarstva zdravlja i ostalih institucija, ali je isto tako naglasio kako je danas primarno da se osigura sve što je izbjeglicama potrebno.

Ponovno se obrušio na HNB, a vezano na upozorenje Europske središnje banke kako bi ovdašnje rješenje slučaja franak moglo ugroziti euro.

"Vidim da Europska centralna banka ima podružnicu u Hrvatskoj u vidu Hrvatske narodne banke. Moj je odgovor da Hrvatska ne ugrožava euro, ne ugrožava Europsku uniju", rekao je Lalovac poručivši onima koji su, kako je rekao, ovdje "desna ruka Europske središnje banke" da više rade za Hrvatsku i hrvatske interese.

Isto tako, na novinarsko pitanje kako je prilikom Thompsonovog kninskog koncerta na Dan pobjede fiskalizirano samo 42.000 kuna, a da je tamo bilo 100 tisuća ljudi, Lalovac je kazao kako nema te podatke ali da će tražiti odgovornost ljudi koji su za to bili zaduženi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

troškovi, izbjeglice, boris lalovac, hnb