Scena

KOMEMORACIJA: Umro je posljednji čovjek koji je mogao ujediniti regiju, kako u životu tako i u smrti

'Njegovo će ime s vremenom samo rasti.'

Piše: PolitikaPlus/hina

Arsen je bio veliki pjesnik, neprikosnovena glazbena veličina, istinski intelektualac i nadasve dobar čovjek, neke su od riječi kojima su se brojni hrvatski glazbenici, prijatelji i kolege kantautora Arsena Dedića prisjetili u ponedjeljak u Zagrebu glazbenog velikana koji je preminuo 17. kolovoza u 78. godini života.

 

 "Umro je posljednji čovjek koji je mogao ujediniti regiju bivše Jugoslavije, kako u životu tako i u smrti", kazao je Dedićev prijatelj, književni kritičar, književnik i esejist Igor Mandić na komemoraciji u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).

 

Filozof u haiku formi

 

 "Otišao je pjesnik velike dubine, filozof u haiku formi čiji kratki stihovi, naizgled izbačeni s lakoćom, skrivaju u sebi filozofiju života i mudrosti svijeta", dodao je Mandić, koji se okupljenima obratio "kao član Arsenovog kluba neizlječivih Šibenčana".

 

 Komemoraciju, kojoj su nazočili i Dedićeva udovica Gabi Novak i sin Matija, otvorila je izvedba skladbe "Tvoje tijelo – moja kuća", a zatvorila klapska izvedba pjesme "Dida moj".

 

 Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban istaknuo je kako je riječ o neponovljivu čovjeku, glazbeniku i umjetniku, čijoj će se stvaralačkoj energiji teško naći ravna.

 

 "On je bio jedan od rijetkih velikana čiji su značaj još za njegova života barem naslućivali i struka i javnost i mediji. Njegovo će ime s vremenom samo rasti i jednoga ćemo dana s ponosom moći reći da je bio jedan od najvećih kojeg smo ikada imali", kazao je Šaban.

 

 Od svojeg je imena i osobe stvorio "zanimanje po mjeri sebe", mnogima je bio učitelj, a da nikada nije stao za katedru, uvaženi društveni kritičar, a da nikada nije niti jednu riječ kritike napisao, dodao je Šaban, te poručio: "Njegovo pjesništvo i pjevanje tek su dva vrhunca na gori, planinskom lancu zvanom Arsen".

 

Pjesnik u skladatelju i skladatelj u pjesniku

 

 Raspoloženje tuge i gubitka najbolje je opisao dugogodišnji glazbeni urednik Croatia Recordsa Siniša Škarica, koji je izrazio sućut obitelji te istaknuo kako Dedićeva smrt predstavlja golemi gubitak i za one koji nisu članovi njegove uže obitelji jer "svi smo mi njegova svojta, svi smo u rodu s njegovom glazbom i poezijom, onome po čemu se izdvajao, po čemu je bio velik".

 

 Pjesnik u skladatelju i skladatelj u pjesniku, kozmopolit par excellance, Arsen je bio svestrani umjetnik ali nadasve intelektualac širokoga registra koji je svojim djelom iskazao cijeli arsenal duha, napomenuo je Škarica.

 

 Sućut obitelji, uz brojne kolege i prijatelje, došli su izraziti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, te njegov zamjenik Tedi Lušetić.

 

 Arsen Dedić, jedan od najplodnijih kantautora s prostora nekadašnje Jugoslavije, preminuo je u ponedjeljak 17. kolovoza u 78. godini u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, gdje se gotovo dva tjedna liječio od sepse i komplikacija izazvanih nedavnom ugradnjom umjetnog kuka te prije više od desetljeća presađenom jetrom.

 

Smrt koja je potresla regiju

 

 Vijest o smrti glazbenoga velikana potresla je regiju: mediji u Srbiji, Sloveniji i BiH popratili su je toplim porukama sućuti, a izraze žaljenja i sućut obitelji izrazili su, među ostalima, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednici Sabora i HAZU-a Josip Leko i Zvonko Kusić, te brojni drugi istaknuti pojedinci i udruge.

 

 Komemoracija u HGZ-u tek je jedna u nizu: u petak su se od Arsena Dedića oprostili njegovi Šibenčani, a u Zagrebu će ga se na komemoraciji u utorak, 25. kolovoza, prisjetiti i Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

 

 Sprovod će se održati u Zagrebu u krugu uže obitelji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sprovod, komemoracija, arsen dedić