Komentari

KOMENTAR RAFAELA JURČEVIĆA: Odgovara li povratak otpisanih HDZ-u?

Iako ova koalicija ima dosta prednosti i velike šanse kako će sudjelovati u formiranju buduće Vlade, također ova koalicija ima i velike nedostatke.

Piše: Rafael Jurčević

Bivši predsjednik Josipović i predsjednik Reformista Čačić su formirali koaliciju "Uspješna Hrvatska" i najavljuju kako će se toj koaliciji pridružiti i neke lijevo orijentirane regionalne stranke, poznati političari, a moguće i IDS. U medijima se već raspravlja hoće li ta koalicija naštetiti SDP-u i ima li ova koalicija potencijal za dobar izborni rezultat.

Najnovija ideja o objedinjavanju raznih stranaka, udruga i poznatih osoba iz političkih i javnih krugova u jednu koaliciju potječe otprilike prije par godina. Sredinom svog predsjedničkog mandata, bivši predsjednik Josipović se aktivno bavio sa osnivanjem određene koalicije i stranke koja bi predstavljala treći put na političkoj sceni, ali i prikupljanjem podrške za drugi mandat. Mediji su povezivali Josipovića sa Nikicom Gabrićem i njegovim Nacionalnim Forumom, koji je trebao objediniti sve centrističke izvanblokovske stranke u Hrvatskoj, te privući niz poznatih javnih osoba i političara sa ljevice i desnice u stranku. Ta ideja je doživjela veliki neuspjeh već na prvom europarlamentarnom testu, stranka se raspala, a ni Josipović nije uspio dobiti drugi mandat.

Vođa reformista Čačić se već dugo godina poigrava sa idejom trećeg političkog bloka. Već i prije deset godina bilo je ideja o osnivanju bloka koji ne bi ovisio o HDZ-u i SDP-u, koji bi okupio tadašnje centrističke i liberalne snage poput HNS-a, HSLS-a, DC-a, eventualno i HSS-a i koji bi imao svog vlastitog kandidata za premijera i veliki utjecaj na formiranje buduće vlasti. Tu ideju je jedno vrijeme i simpatizirao i sam bivši predsjednik Mesić, za kojeg se spekuliralo kako bi i istekom svog mandata mogao i preuzeti vodstvo nad tim blokom. No, sve te ideje su propale. HNS se čvrsto vezao uz SDP, HSLS je pravio svoje vlastite koalicije sa HSS-om, dok su druge opcije bile preslabe.

 

Iako ova koalicija ima dosta prednosti i velike šanse kako će sudjelovati u formiranju buduće Vlade također ova koalicija ima i velike nedostatke. Poraz Josipovića na predsjedničkim izborima i veliki pad popularnosti u anketama poslije tih izbora je pokazao da je njegova navodna popularnost stajala na staklenim nogama. Josipovića se percipira kao političara koji je imao svoju šansu i nije ju iskoristio, te kao političara koji ni nema svoju političku agendu. Čačićeva percepcija je također slična kod velikog dijela biračkog tijela.

Najave o nekoj novoj mogućoj koaliciji na centru traju već više od pola godine. Spominjao se niz imena, uglavnom su u većini kombinacija bili Josipović, Čačić, Gabrić, ali se često spominju i stranka Milana Bandića, IDS, Slavko Linić itd. Također je bilo govora kako bi se i bivša premijerka Jadranka Kosor mogla priključiti toj koaliciji, a spominjana su i neka imena koja također pripadaju političkoj desnici. Za sada je postignut dogovor dviju stranaka Naprijed Hrvatska i Reformista, a postoji i mogućnost kako će se IDS i neke ostale lijeve regionalne stranke ubrzo prikloniti tom savezu. Na prvi pogled izgleda kao da se koalicija politički pozicionira na ljevici ili lijevom centru, no ta koalicija nema jasnu ideološku odrednicu. Radimiru Čačiću je ideologija manje bitna, a njegov politički stil je više tehnomenadžerski. Josipović sebe smatra predstavnikom ljevice, no njegova stranka je znatno manje lijevo nastrojena nego Orah u ekonomskim pitanjima. IDS-u, Liniću i Gabriću ideologija također nije glavna preokupacija, a pošto se najavljuje i potpora nekih političara sa desnice, shvatljivo je zašto se ta koalicija neće previše baviti sa ideologijom.

Najveća prednost ove koalicije bi mogla biti u tome što im se predviđa solidan broj mandata na sljedećim izborima. Reformistima se predviđa par mandata u III izbornoj jedinici, koja je do sada slovila kao sigurna za svaku lijevu opciju, a Josipović bi mogao čak i osvojiti mandat u I ili II jedinici. Eventualno uključivanje IDS-a u koaliciju bi dodatno ojačalo njihovu snagu, kao i uključivanje Slavka Linića. Ova koalicija je najprihvatljivija za HDZ i SDP kao partner u formiranju buduće vlasti. Živi zid će teško stupiti u neku buduću koaliciju, za pretpostaviti je kako HDZ i SDP žele partnere s kojima je se generalno lakše usuglasiti, a nacionalne manjine će se po pravilu prikloniti izbornom pobjedniku (osim možda SDSS-a). Od ostalih opcija koje bi mogle proći izborni prag, Bandićeva stranka je također moguć partner ovoj koaliciji, Most je nesiguran u vezi prolaska u Sabor i već je najavio kako neće aktivno sudjelovati u budućoj Vladi, a Orahovi glasovi vjerojatno neće biti presudni. HDSSB je u dosta slabim odnosima sa HDZ-om, a ljevica bi teško oprostila Milanoviću eventualno sudjelovanje HDSSB-a u budućoj Vladi.

Iako ova koalicija ima dosta prednosti i velike šanse kako će sudjelovati u formiranju buduće Vlade također ova koalicija ima i velike nedostatke. Poraz Josipovića na predsjedničkim izborima i veliki pad popularnosti u anketama poslije tih izbora je pokazao da je njegova navodna popularnost stajala na staklenim nogama. Josipovića se percipira kao političara koji je imao svoju šansu i nije ju iskoristio, te kao političara koji ni nema svoju političku agendu. Čačićeva percepcija je također slična kod velikog dijela biračkog tijela, također ga se smatra političarem koji je svoje napravio i koji nema više što ponuditi, a i problemi sa prometnim nesrećama i druge afere su mu poprilično naštetile. Nema razlike ni kod ostalih političara koji bi mogli biti dijelom te koalicije. jedina prednost kod tih političara je što imaju solidnu infrastrukuru i popularnost u svojim izbornim jedinicama. Ta prednost bi mogla biti i prednost za HDZ. HDZ se trenutno nalazi u slabijoj poziciji što se tiče potencijalnih koalicijskih partnera, a i rejting im stagnira mjesecima. Koalicija koja bi uzimala glasove SDP-u i HNS-u u njihovih utvrdama poput III, I i VIII izborne jedinice i koalicija koja je spremnija na formiranje vlasti sa HDZ-om poslije izbora bi mogla biti odlučujuća prednost HDZ-a u odnosu na SDP-u, pogotovo budu li rezultati parlamentarnih izbora slični zadnjim predizbornim anketama. Najveći problem bi im mogli biti vlastiti birači, koji imaju poprilično negativno mišljenje o Josipoviću, a nemaju ni pretjerano pozitivno mišljenje ni o drugim frontmenima ove koalicije, no i tu bi strah od eventualno nove pobjede Kukuriku koalicije na izborima mogao znatno umanjiti otpor formiranju postizborne koalicije sa trećeputašima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir čačić, ivo josipović, hdz, sdp, rafael jurčević