Scena

SJEĆANJA: Hrvatsko društvo pisaca: Arsen Dedić je bio izvrstan pjesnik

HDP podsjeća kako se Dedić poezijom javio u srednjoškolskim danima, u omladinskim časopisima Polet i Vidik, a zreliji ciklus "Čuda", tiskan mu je 1958. u Prisutnostima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu smrti svoga člana Arsena Dedića priopćenjem se oglasilo Hrvatsko društvo pisaca (HDP) istaknuvši kako će ga zadržati u trajnom sjećanju kao izvrsnoga pjesnika i glazbenoga umjetnika, te plemenitog čovjeka.

HDP podsjeća kako se Dedić poezijom javio u srednjoškolskim danima, u omladinskim časopisima Polet i Vidik, a zreliji ciklus "Čuda", tiskan mu je 1958. u Prisutnostima.

Dočekan je, napominje HDP, s ideološkim primjedbama zbog iracionalizma i "religioznosti", nakon čega dulje vrijeme nije objavljivao poeziju.

Zbirku pjesama "Brod u boci" objavljuje 1971. u kojoj precizno diferencira raspone pisanja, no cjelinu tvori izrazita osjetljivost i naglašena osjećajnost, neobična za autora koji bi generacijski pripadao "razlogovcima".

HDP naglašava kako je Dedić ostao pjesnikom posebnoga glasa i istaknute osobnosti. "Prepoznatljiv u javnosti, mogao je nesputano progovoriti 'u prvom licu', stihovima izraziti intimne doživljaje, voditi lirski dnevnik u smjeloj kombinaciji sentimenta i ironije, emotivnosti i zaigranosti", stoji u priopćenju.

Zbirkom "Narodne pjesme" (1979) Dedić je s razlogom naglasio svoju funkciju glasnogovornika "kolektivne svijesti", sposobnost koralnog izricanja i stvaranja zajedništva.

Ocjenjuju kako je važan i njegov jaki subjektivizam: iskustvo kao pjevača oporih istina, kao zatočnika mediteranskih simbola, ili pak kao svjedoka vlastitoga dramatičnog bolovanja.

U svim poetskim emanacijama Dedić se potvrđuje kao istančan i dosjetljiv stihotvorac, kao iskusan i uvjerljiv rapsod prepoznatljive ljudske sudbine, kao stvaralac koji običnosti i prolaznosti znade dati pečat solidarnoga dugog trajanja, navodi HDP.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arsen dedić