Scena

DOAJEN HRVATSKE GLAZBE: Odlazak glazbenog velikana; Preminuo Arsen Dedić

Poznati kantautor Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života.

Piše: PolitikaPlus

U 78. godini života umro je Arsen Dedić. Legendarni šibenski glazbenik prije više od dva tjedna zbog sepse je hospitaliziran u KBC-u Zagreb, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama. Međutim, u posljednja dva dana stanje mu se naglo pogoršalo.

 

Glazba je ono što je ostavio kao prebogato nasljeđe svima nama. O Arsenu smo znali mnogo, ali u svakom je intervjuu oduševljavao i iznenađivao. Govorio bi za sebe da je pjesnik opće prakse, a objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac.


Nije volio smještanje u žanrove i ladice. Svojom glazbom oplemenio je i nebrojene stihove pjesnika koje je volio.


Njegova iznimna filmska glazba donijela mu je i dvije Zlatne arene u Puli. Legendarne serije poput Glembajevih, U registraturi, Prosjaci i sinovi, Jedrima oko svijeta pamtit će se i po Arsenovim notama.

Sedamsetih svojom je glazbom obilježio i mnoge kazališne predstave.
Šansone, pjesme za djecu, pjesme za dalmatinske klape.

Slikar, producent, dirigent. Obožavan diljem bivše države, nastupao je u svim koncertnim dvoranama, održao turneje na svim kontinentima. Poezija mu je prevedena na desetak jezika. Nije ga zaobišlo nijedno od najvažnijih državnih priznanja, Marul, Porin,  Nazor, Red Danice hrvatske. Zvali su ga ranjivim grubijanom, melankoličnim cinikom, stidljivim egzibicionistom.  U mladosti pisao je pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras, no u sjećanju svih generacija ostat će jedan  jedini, neponovljivi  - Arsen. 


Arsen Dedić bio je primljen prije dva tjedna na intenzivnu njegu Interne klinike KBC-a Zagreb zbog sepse, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama. S obzirom da mu je 2004. godine u Padovi presađena jetra i primao je imunosupresive, bio je izložen većem riziku od infekcija.

 

Na Rebro je primljen s evidentnim pokazateljima jakoga infekta, a bio je gotovo bez svijesti kad je prebačen na intenzivnu njegu interne klinike. CT pretragom su pronađene žarište infekcije na otečenoj nozi, koja je bila izvor sepse.

 

Kako se neslužbeno doznaje, Arsen Dedić umro je zbog multiorganskoga zatajenja kao posljedice sepse i gangrene crijeva.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

glazbenik, muzika, arsen dedić