Hrvatska

KOMENTAR: Davor Gjenero: Hrvatska je zbog aktualne Vlade završila u magarećim klupama

'Krivicu za debakl vojne parade snose isključivo premijer Milanović i njegov ministar obrane Kotromanović.'

Piše: Ivan Klarić

Krivicu za debakl vojne parade snose isključivo premijer Milanović i njegov ministar obrane Kotromanović, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero.

- Oni su nametnuli održavanje parade, jer su tako nastojali izbjeći održavanje središnje proslave Dana državosti u Kninu, a nisu niti razmišljali o tome kakva se poruka šalje susjedima održavanjem vojne parade. Budući da obojica ne razumiju mehanizme donošenja odluka unutar NATO saveza i Europske unije, nisu vjerojatno bili niti svjesni da se odluka o održavanju vojne parade u zemlji, rubnoj članici NATO saveza razumije kao poruka cijelog sjevernoatlantskog savezništva susjedstvu, kaže naš sugovornik i nastavlja.

- Budući da NATO nema namjeru niti Srbiji, niti drugima na Balkanu slati poruke kojima bi se poticalo prorusko, a protunatovsko raspoloženje u tim zemljama, najvažnije sjevernoatlantske saveznice, kao i susjedne države, distancirale su se od Milanovićeve parade, ističe Gjenero.
 
Gjenero napominje da članstvo u EU i NATO obvezuju, riječ je o elitnim klubovima, ali i klubovima unutar kojih se ozbiljno promišljaju poruke susjednim državama.

- Oni koji ne znaju kako se oblikuju zajedničke politike i koji ne konzultiraju partnere o odlukama koje se mogu iščitavati kao poruke cijelog savezništva, završavaju u magarećim klupama. Upravo to su nam priredili slabi učenici na čelu trenutne hrvatske Vlade. Unutar EU i NATO vrijedi načelo solidarnosti, što znači da članice uvijek staju na stranu države pripadnice svog kluba, u slučaju da dođe do nesuglasica između nje i neke države nečlanice. Zato je NATO-vo distanciranje od Milanovića i Kotromanovića posve pogrešno interpretirati kao pobjedu Dačićeve diplomacije ili Vučićeve politike, na kraju će.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nato, oluja, davor gjenero, mimohod, knin