Hrvatska

KRITIKE ZBOG MIMOHODA: Miro Kovač: Ja bih se na mjestu gospođe Pusić pokrio ušima!

Vlada Zorana Milanovića pokazala neznanje, neefikasnost te nesposobnost.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodni tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Miro Kovač kritizirao je hrvatsku Vladu zbog vojnog mimohoda 4. kolovoza, povodom vojno-redarstvene akcije "Oluja" i nedolaska savezničkih predstavnika te pozvao predsjednika Vlade još jednom ne "uprska stvar" i dođe na proslavu "Oluje" 5. kolovoza u Knin.

Kovač je ocijenio na konferenciji za novinare kako je Vlada Zorana Milanovića "pokazala neznanje, neefikasnost te nesposobnost na planu gospodarstva, a što su potvrdile i međunarodne agencije" te dodao da nas je osim na ekonomskom planu, Vlada dovela i u "ćorsokak" na planu vanjske politike. I tu je pokazala neefikasnost i neznanje, dodao je.

Pozvao je Vladu da kada je već "uprskala" mimohod u Zagrebu svojim nevještim agitiranjem, da barem ne "uprska" vjerodostojno i dostojanstveno obilježavanje objljetnice "Oluje" i Dana domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u Kninu.

Istaknuo je kako je "HDZ i njegov predsjednik Tomislav Karamarko govorio da je nametanje mimohoda u Zagrebu beskorisno". Prema Kovačevim riječima Milanović je nametao mimohod, ne s plemenitim namjerama, jer da su bile plemenite onda bi već prošle godine razmišljao o mimohodu na koje se planira pozvati saveznike. Tvrdi da je mimohod nametnut ne zbog akcije "Oluja" nego samo zato što je Milanović htio izbjeći suočavanje s narodom u "Kninu" i to je jednini razlog organiziranja mimohoda.

Kada se već u to krenulo to je trebalo adekvatno pripremiti, rekao je i dodao kako su tužni zbog privatizacije politike na ovakav način. Sada smo dobili da ne samo da je Vlada osramoćena već smo svi mi u Hrvatskoj osramoćeni zbog takvog ponašanja, naglasio je.

Upitan o mogućoj suodgovornosti predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović za nedolazak saveznika na mimohod, Kovač je rekao da je ona "zbog mira u kući" i pokazivanja suradnje pristala i podsjetio kako je predsjednica još ranije iskazala rezerve prema tom mimohodu. Naglasio je da "Vlada vodi operativu". Zamjerio je da nije bilo "sondiranja terena" prema saveznicima tko će doći, a tko ne.

Novinari su također pitali i za komentar izjave prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić koje je izjavila kako je "mimohod hrvatska stvar i eventualni nedolazak stranaca tu ne mijenja ništa". "Nakon ovakvog diletantskog ponašanja Ministarstva vanjskih poslova ja bih se na mjestu gospođe Pusić pokrio ušima. Dobili smo i situaciju da se susjedna Srbija ruga hrvatskoj Vladi zbog neefikasnosti državnog aparata", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knin, oluja, vlada, mimohod, vesna pusić, hdz, miro kovač