Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Ovo je poraz Vlade, ali i predsjednice

Dok svjedočimo 'ratu' Pantovčaka i Banskih dvora, srbijanska diplomacija slaže popis gostiju u Zagrebu 4. kolovoza.

Piše: Ivan Klarić

Oporba optužuje da mimohod za proslavu 20. obljetnice Oluje u Zagrebu 4. kolovoza doživljava fijasko, vladajući smanjuju tenzije i tvrde da je to ionako naša proslava i počast hrvatskim braniteljima koji su prije 20 godina ostvarili veliku vojnu pobjedu.

No, činjenica je da odaziv stranih gostiju izostaje. Odbijenice rastu kao što zadnjih dana rastu i temperature diljem Hrvatske. Oporbenim političarima, prije svega onima iz redova HDZ-a, to je dovoljan povod za žestoke napade na vladajuće, Zorana Milanovića i ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić.

 

Dok promatramo tihi "rat" Pantovčaka i Banskih dvora, gledamo kako srbijanska diplomacija korak po korak slaže popis gostiju u Zagrebu 4. kolovoza. Lideru, a predsjednica bi to trebala biti i tako se sama predstavljala u izbornoj kampanji, to se jednostavno nije smjelo dogoditi.

No, jednu stvar cijelo vrijeme izostavljaju. Naime, poziv na mimohod za 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu 4. kolovoza zajedno so potpisali i uputili premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i, nimalo nevažan podatak, po Ustavu Republike Hrvatske sukreatorica vanjske politike. Dakle, saveznike, naše prijatelje zajedničkim su snagama pozvali premijer i predsjednica.

Ako se sve to zajedno pretvori u fijasko, kako upozoravaju iz oporbe, onda će za to jednako krivi i odgovorni biti i premijer i predsjednica. Da se razumijemo, mnogi već dulje vrijeme upozoravaju na probleme u hrvatskoj diplomaciji i na nekonzistetan stav i općenito status hrvatske vanjske politike u mandatu ove Vlade.

No, dolaskom Kolinde Grabar Kitarović na mjesto predsjednice, trebali su i morali zapuhati neki novi vjetrovi. Pogotovo ako uzmemo u obzir sve funkcije koje je Grabar Kitarović obnašala prije nego li je došla na Pantovčak. Od bivše ministrice vanjskih poslova, veleposlanice Hrvatske u SAD-u i nominalno treće osobe po važnosti u NATO-u očekivalo se da će hrvatsku vanjsku politiku poboljšati i od Hrvatske stvoriti europski renomiranog "igrača".

Zato će eventualni nedolazak većine stranih izaslanstava i vojski na mimohod u Zagreb biti i težak poraz predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koliko god to pokušavali izbjeći priznati i na Pantovčaku i na Trgu žrtava fašizma. Ovako, svi zajedno, dok promatramo tihi "rat" Pantovčaka i Banskih dvora, gledamo kako srbijanska diplomacija korak po korak slaže popis gostiju u Zagrebu 4. kolovoza. Lideru, a predsjednica bi to trebala biti i tako se sama predstavljala u izbornoj kampanji, to se jednostavno nije smjelo dogoditi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, ivan klarić, kolinda grabar kitarović, zagreb, knin, mimohod, oluja