4kotača

PRODAJA: Oporavak prodaje automobila - dvoznamenkasti rast i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u lipnju registrirano 4.647 novih automobila.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potražnja za novim automobilima u Europi oporavila se u lipnju, zabilježivši najsnažniji rast u pet i pol godina, a dvoznamenkastu stopu rasta zabilježila je i Hrvatska, pokazalo je u četvrtak izvješće Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U lipnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,364 milijuna novih automobila, čak 14,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. To je najsnažniji rast prodaje od prosinca 2009., izvijestili su iz ACEA-e.

Uzlazni trend time je nastavljen 22. mjesec zaredom, nakon što je u svibnju kliznuo na najnižu razinu od rujna 2013., uz stopu rasta od samo 1,3 posto.

Sva su vodeća tržišta u lipnju zabilježila dvoznamenkasti rast prodaje, a prednjačila je ponovo Španjolska s 23,5 posto. Na drugom je mjestu Francuska s 15,0-postotnim skokom prodaje, a slijede Italija sa 14,4 posto, Njemačka s 12,9 posto i Velika Britanija s 12,9 posto.

U Hrvatskoj je u lipnju prema podacima kojima je raspolagala ACEA-a registrirano 4.647 novih automobila, što je 11,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

U prvoj polovini godine broj registracija u 27 zemalja EU-a (bez Malte) uvećan je 8,2 posto, uz registriranih 7,169 milijuna novih automobila.

Rast je zabilježen na svim vodećim tržištima, pri čemu je prvo mjesto po skoku prodaje ponovo pripalo Španjolskoj sa stopom rasta od 22,0 posto. Slijedi Italija s 15,2 posto, Velika Britanija sa sedam posto, Francuska sa 6,1 posto i Njemačka s 5,2 posto.

U Hrvatskoj je u prvoj polovini godine prema raspoloživim podacima ACEA-e registrirano ukupno 21.285 novih automobila, 2,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje izvješće udruženja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, EU, PRODAJA, AUTO