Hrvatska

POZNATI DETALJI: Evo kako će izgledati mimohod za 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu

Sudjelovat će oko 3000 pripadnika, od čega 2200 pripadnika Oružanih snaga te će biti prikazana nova i stara tehnika.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

U vojnom mimohodu 4. kolovoza koji će se održati u Zagrebu, u Ulici grada Vukovara na potezu od Držićeve do Savske ceste, sudjelovat će oko 3000 pripadnika, od čega 2200 pripadnika Oružanih snaga te će biti prikazana nova i stara tehnika - ono što je korišteno tijekom Domovinskog rata, ali i novonabavljena sredstva, najavio je u ponedjeljak brigadni general Ivan Jurić koji će upravljati mimohodom.

Mimohod će biti postrojen Držićevom i dijelom Vukovarske ulice, a kretat će se do kraja Vukovarske ulice, Savskom ulicom te će se vratiti sjevernim kolničkim trakom Slavonske avenije.

"Ovo neće biti klasični vojni mimohod i mi ga ne zovemo vojnim, već samo mimohodom zato što će pored pripadnika Oružanih snaga sudjelovati sve povijesne postrojbe, branitelji, pripadnici specijalne, interventne i temeljne policije, vatrogasci, civilna zaštita, DUZS, Gorska služba traganja i spašavanja i sve službe koje sudjeluju zajedno s nama u onim trenucima kada mi dajemo i pomažemo građanima kada su u nevolji", rekao je Jurić.

U sklopu proslave 20. obljetnice "Oluje" bit će prikazana nova i stara tehnika, ono što je korišteno tijekom Domovinskog rata, ali i novonabavljena sredstva - Patrie, Max Pro, M-ATV zato što, kazao je Jurić, imaju izuzetno kvalitetnu protubalističku zaštitu, a pripadnici vojnih snaga u provedbi operacija se u njima mogu sigurno osjećati. Pored toga, bit će prikazan i dio novonabavljenih prijevoznih kapaciteta i prijevoznih sredstava, a prvi put bit će prikazana i nova jurišna puška VHS2. Prvi put bit će prikazane i samohodne haubice PzH 2000 koje se nalaze na putu prema Hrvatskoj.

Jurić je istaknuo da će u mimohodu koji će trajati oko 1 sat i 45 minuta sudjelovati pripadnici savezničkih vojski no, još uvijek ne znaju o kome se radi i ne mogu o tome govoriti.

Središnja pozornica bit će smještena na prostoru između KD Vatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva. Pored toga će biti još dvije tribine, a na raspolaganju će biti ukupno 1000 sjedećih mjesta.

Jurić je naglasio da ulice neće biti zatvorene za promet te da s PUZ-om i Gradskim poglavarstvom razgovaraju kako omogućiti komunikaciju svim građanima, a da opet oni kao pripadnici mimohoda dobiju vrijeme da mogu uvježbati i provježbati to. "Maksimalno smo prilagodljivi i nastojat ćemo u svakom trenutku onima koji imaju stvarnu potrebu da na bilo koji način prođu dio kojim se kreću", kazao je Jurić.

Nije se složio s novinarskom tvrdnjom da je ovaj mimohod prvi veći zalogaj nakon mimohoda na Jarunu 1997. "Oružane snage od tog su vremena imale puno zahtjevnih i velikih zadaća koje su odradile", dodao je.

"Ideja vodilja mimohoda je da na neki način pokažemo građanstvu da su njegove oružane snage spremne i sposobne pružiti im zaštitu i pomoći u svakome trenutku. Ono što pokazujemo tijekom poplava i požara pokazat ćemo i tijekom provedbe ovog mimohoda", naglasio je Jurić.

Prva proba će biti u subotu, 1. kolovoza, a u nedjelju, 2. kolovoza će biti generalna proba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, knin, oluja, mimohod