Hrvatska

DAN POBJEDE: Iz Čavoglava u Knin: Jedni hvale Thompsona, drugi tvrde da će to biti predizborni skup HDZ-a

Možemo li 5. kolovoza pokazati to često spominjano zajedništvo?

Piše: Ivan Klarić

Među nama, članovima Odbora za proslavu Dana pobjede u Čavoglavama ideja se rodila prije nekoliko mjeseci. Dugo smo promišljali, razgovarali s mnogim ljudima i onda zajedno donijeli jednoglasnu odluku da ove godine, na okruglu dvadesetu obljetnicu proslave Oluje, iznimno proslavu iz Čavoglava preselimo u Knin, simbol hrvatske veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu – najveće vojne pobjede u dugostoljetnoj hrvatskoj povijesti. U očima branitelja i nas u Čavoglavama Knin je to oduvijek bio, kazao je u razgovoru za Večernji list poznati pjevač Marko Perković Thompson.

Komentirao je tako odluku da se proslava Oluje, koja se tradicionalno održava u njegovim rodnim Čavoglavama, premjesti u Knin što je izazvalo pozitivne reakcije u jednom dijelu javnosti.

 

Drugi, oni kritični prema svemu tome, tvrde da će se "dernek samo preseliti u Knin te da će proslava 20. obljetnice Oluje biti tek veliki skup HDZ-a".

No, Thompson poručuje da se priprema spektakl i da će u Kninu, 5. kolovoza biti sve što je najbolje u Hrvatskoj.

 

Podsjećamo, 20. obljetnica Oluje obilježavat će se dva dana - vojnim mimohodom u Zagrebu 4. kolovoza te središnjom proslavom 5. kolovoza u Kninu, odlučio je tako Odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice "Oluje".

- Proslava državnih praznika posao je države, a ne skupina građanskog društva. Dobro je da se organizira jedna jedinstvena proslava Dana pobjede, a privatno organizirane proslave nisu nepoželjne, ali im ne treba davati političku težinu, kazao je politički analitičar Davor Gjenero kada smo ga upitali za komentar odluke Odbora za proslavu Dana pobjede u Čavoglavama.

Inače, sama rasprava o tome kako proslaviti 20. obljetnicu Oluje u javnosti je izazvala oprečne reakcije, a u jednom trenutku činilo se da će izazvati i teži sukob premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

 

No, čini se da su na kraju oboje poslušali savjet generala koji su i ostvarili tu veliku vojnu pobjedu pa je donešena odluka o dvostrukom slavlju Oluje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marko perković thompson, čavoglave, oluja, knin