Burze

TJEDNI PREGLED: ZSE: Crobex porastao peti tjedan zaredom, promet pao

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,10 posto, na 1.755 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,01 posto, na 1.024 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks porastao peti tjedan zaredom, no skromno, dok je promet znatno pao jer nije bilo vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,10 posto, na 1.755 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,01 posto, na 1.024 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 39,5 milijuna kuna, što je oko 15 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Crobex je blago porastao peti tjedan zaredom, no prosječni dnevni prometi vratili su se na uobičajenih 8 milijuna kuna, odnosno na razine na kojima su bili prije vijesti o prodaji Adrisova duhanskog poslovanja BAT-u. Pad prometa može se povezati s izostankom važnijih korporativnih vijesti tijekom cijeloga tjedna. U fokusu investitora u proteklom tjednu i dalje su bile dionice Adrisa", kaže Ivana Kovačić, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Povlaštenom dionicom Adrisa prošloga je tjedna ostvaren promet od 6,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,5 posto, na 380 kuna. Uz promet od 3,7 milijuna kuna, redovna dionica Adrisa poskupila je 0,4 posto, na 485 kuna.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od 6,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,5 posto, na 156 kuna.

S prometom od oko 2 milijuna kuna slijedila je dionica Podravke koja je pojeftinila 0,2 posto, na 313,41 kunu.

Cijena Valamer Riviere porasla je, pak, 0,3 posto, na 20,80 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveća je dobitnica bila dionica Zagrebačke banke, s rastom cijene za 7,3 posto, na 41 kuna. Tom je dionicom ostvaren promet od 1,8 milijuna kuna.

Dobitnica je među 'milijunašicama' bila i dionica Kraša, s rastom cijene za 1,8 posto, na 458 kuna.

S druge strane, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala je za 3,3 posto, na 1.150 kuna, dok je dionica Atlantske plovidbe pojeftinila 2,9 posto, na 203,50 kuna.

S obzirom na dva neradna dana zbog praznika, i idućega se tjedna može očekivati mirno trgovanje.

"Ne bude li opet značajnijih korporativnih vijesti koje bi oživjele domaće tržište kapitala, rizike po Crobex i dalje vidim usmjerene 'na niže'. Naime, neutralni fundamentalni izgledi za Crobex, vezani uz činjenicu da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz recesije u prvom kvartalu, i dalje su umanjeni negativnim tehničkim izgledima Crobexa te njegovim visokim relativnim valuacijskim razinama", zaključuje Kovačić.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza