Burze

DNEVNO IZVJEŠĆE: Zagrebačka burza: Novi tjedan počeo je s padom indeksa Crobex

Redovni promet dionicama na Burzi iznosio je danas 10,4 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi tjedan je započeo padom Crobexa, ponajviše pod pritiskom korekcije cijene dionice Ericssona Nikole Tesle kojom se od danas trguje bez prava sudjelovanja na isplatu dividende, dionički indeks Crobex pao za 0,29 posto, na 1.737,02 boda, a specijalizirani Crobex10 za 0,34 posto, na 1.020,66 bodova.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle potonula je za 6,69 posto, još je veći postotni pad cijene imala dionica Jadroplova za 9,40 posto, a među najvećim je gubitnicima, s oštrim padom cijene od 17,24 posto, uz nešto manji promet, dionica Badela 1862, čija je uprava danas objavila odluku o poništenju javnog poziva za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju tog društva.

Redovni promet dionicama na Burzi iznosio je danas 10,4 milijuna kuna, što je za 2,7 milijuna kuna više nego u petak, a tri su dionice imale milijunske promete.

Najveći je promet imala povlaštena dionica Adris grupe, od 2,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,53 posto, na 382 kune. Redovnoj dionici Adrisa, uz promet od 1,1 milijun kuna, cijena je povećana za 0,51 posto, na 480,50 kuna.

Promet od 1,2 milijuna kuna imala je dionica Podravke, kojoj je cijena porasla za 0,62 posto, na 314,11 kuna.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle potonula je za 6,69 posto, na 1.193,41 kunu, uz promet od 898,8 tisuća kuna. Tom dionicom od danas se trguje bez prava na dividendu od 90 kuna po dionici.

Uz nešto niži promet, najveći je postotni gubitak pak zabilježila dionica Badela 1862, za 17,24 posto, na 24 kune, s prometom iod 68,8 tisuća kuna.

Uprava tvrtke Badel 1862 objavila je u ponedjeljak da je donijela odluku o poništenju javnog poziva za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju tog društva, navodeći kako je "od strane konzultanta jednog od potencijalnih ponuditelja ukazano na mogućnost postojanja rizika povrede prava tržišnog natjecanja provedbom javnog poziva".

Među najvećim gubitnica bila je danas dionica Jadroplova, s padom cijene za 9,40 posto, na 45,30 kuna, uz promet od 138,6 tisuća kuna.

Slobodna Dalmacija objavila je tekst u kojem je ustvrdila da je Jadroplov pred bankrotom, navevši da je vrijednost temeljnog kapitala blizu nule, da je taj brodar nelikvidan i nesolventan, a radnicima nisu isplaćene tri plaće i doprinosi za desetak mjeseci. Navodi i da će o trenutku kad nastupi bankrot odlučiti LB/Nord banka u Hannoveru ili dobavljači kad počnu zaustavljati prezadužene brodove.

Jadroplov je reagirao na te "neprovjerene informacije", ustvrdivši da su zaostale plaće pomoraca podmirene 5. lipnja.

"Nemamo namjeru osporavati nikome pravo da iznosi svoja stajališta makar bila i netočna, međutim primjećujemo daje način na koji objavljene informacije opisuju poslovanje Jadroplova površan i neistinit", kaže se u kratkom priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Uprave te brodarske tvrtke Branimir Kovačić.

Na burzi je danas nešto veći promet ostvaren još i dionicom Valamar Rivijere, od 773 tisuće kuna, a cijena joj je ojačala za 0,88 posto, na 20,70 kuna.

Cijena dionice HT-a pala je pak za 0,45 posto, na 155,50 kuna, s prometom od 423,2 tisuće kuna.

Od ostalih vijesti, Večernji list i Poslovni dnevnik objavili su da su Prvo plinarsko društvo (PPD) i mađarski MET, tvrtka povezana s MOL-om, u završnici dubinskog snimanja u Petrokemiji i da bi uskoro mogla uslijediti njihova ponuda za preuzimanje udjela u toj kutinskoj tvrtki. Još u ožujku Vlada je postigla dogovor s Inom i PPD-om o njihovu ulasku u Petrokemiju tako da svoja potraživanja pretvore u udjel pa je prije mjesec dana stiglo i njihovo pismo namjere.

Cijena dionice Petrokemije danas je pala za 0,56 posto, na 17,90 kuna, a imala je promet od 106,5 tisuća kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza