Znanost

PRIZNANJE: Novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež najbolja znanstvena novinarka u Europi

Nagradu je osvojila za tri teksta objavljena u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista Magazin - o eboli, klimatskim promjenama te odljevu mozgova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež osvojila je prestižnu nagradu "Europski znanstveni novinar godine" koju dodjeljuje Britansko udruženje znanstvenih pisaca (AMSW), izvijestio je nakladnik EPH.

Nagrada je tim važnija jer je ovo prvi puta da AMSW dodjeljuje nagrade za najbolje europske novinare koji prate znanost. Do sada je to ugledno udruženje, osnovano 1947. koje je nagrade za pisanja o znanosti i tehnologiji počelo dodjeljivati prije čak 40 godina, nagrađivalo samo novinare u Britaniji i Irskoj. Novinarka Tanja Rudež pobjednik je u kategoriji najboljeg europskog novinara, drugoplasirani je nezavisni novinar iz Nizozemske, a treće plasirani je novinar iz Naturea. Osvajanjem nagrade Rudež je ušla u krug s kolegama iz nekih od nautjecajnijih medija u svijetu poput BBC-a, Guardiana, New Scientista koji su osvojili nagrade u ostalim kategorijama, stoji u priopćenju.

EPH citira i izjavu Tanje Rudež koja je kazala da je ta nagrada vrhunac njene karijere znanstvene novinarke i potvrda životnog mota da se sa puno rada i znanja te strašću prema poslu može doći i do ovakvog priznanja.

Nagradu je osvojila za tri teksta objavljena u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista Magazin - o eboli, klimatskim promjenama te odljevu mozgova.

Za nagradu ABSW-a nominirao ju je ogranak znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Rudež je inženjerka fizike, diplomirala je 1987. na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu i od tada se bavi novinarstvom. No, prvih godina je paralelno radila i u školi kao profesorica fizike. Posljednje 22 godine bavi se isključivo novinarstvom, a od 1998. je u Jutarnjem listu.

"Svi u redakciji ponosni smo na Tanjin uspjeh. Ona je zasigurno jedna od najuspješnijih novinara u Hrvatskoj koji sustavno prate znanost", izjavio je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Nagradu za najbolje europskog novinara Rudež će primiti 25. lipnja u Londonu kada će biti predstavljeni pobjednici u svim kategorijama.