Hrvatska

ODLUKA: Varaždinske Toplice: Nije prošlo preimenovanje Ulice maršala Tita

Prijedlog nije dobio potrebnu većinu vijećnika, tj. jednak broj vijećnika bio je i za i protiv.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica u dnevni red nije uvrštena točka o preimenovanju Ulice Maršala Tita u Ulicu hrvatskih branitelja, što je bio prijedlog kluba vijećnika HDZ-a i HSLS-a, jer prijedlog nije dobio potrebnu većinu vijećnika, tj. jednak broj vijećnika bio je i za i protiv.

Vijećnici HDZ-a i HSLS-a ustrajavali su na dopuni dnevnog reda s tim u vezi bez obzira na to što je iz stručnih službi Gradskom vijeću stigao odgovor da po Zakonu o naseljima Gradsko vijeće za odluku o preimenovanju treba prije dobiti mišljenje mjesnog odbora na čijem je području ulica.

Klub je i dalje ostao pri stajalištu da se o tome glasuje pa je nakon glasovanja za uvrštenje na dnevni red bilo sedam vijećnika HDZ-a i HSLS-a, a isto toliko vijećnika HNS-a, SDP-a te nezavisnih bilo je protiv. Samim time pokušaj uvrštavanja te točke na dnevni red nije prošao. Vijeće ima 15 vijećnika, a danas ih je bilo nazočno 14.

Oštar u istupu protiv te točke bio je zamjenik gradonačelnice, SDP-ov vijećnik Nedeljko Mihalić, koji je rekao kako je velika sramota da se Ulica Maršala Tita preimenuje u Ulicu hrvatskih branitelja jer je riječ o jednoj od najmanjih ulica u gradu koja ima tek nekoliko stanara.

Bivši predsjednik Gradskog vijeća i bivši laburist Stanko Medvedec dodao je da je razgovarao sa stanarima te ulice i da su oni protiv promjene njezina imena jer u gradu ima "puno važnijih problema".

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica od danas je bez predsjednika jer je bivši laburist Medvedec, nakon što je izašao iz te stranke, glasovanjem izgubio potporu većine vijećnika. Prije 20-ak dana dao je ostavku koja je danas u Vijeću "primljena na znanje". Danas je do kraja sjednicu vodio potpredsjednik Gradskog vijeća Ljubomir Svetec, a sljedeću će najvjerojatnije sazvati Ured državne uprave. Medvedec je drugi predsjednik GV-a koji više nije na toj dužnosti.

Gradonačelnica je Goranka Štefanić iz HNS-a. U Gradskome vijeću nijedna politička grupacija ni koalicija nemaju većinu. Tako krajem prošle godine nije donesen proračun, a novi izbori su izbjegnuti nakon što je proračun prihvaćen početkom ove godine. Na današnjoj sjednici gradonačelnica Štefanić pozvala je vijećnike da ne opstruiraju njezin rad.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Varaždinske Toplice, ULICA MARŠALA TITA, JOSIP BROZ TITO